30 de mici neuroni ne scapă de durere!

30 de mici neuroni ne scapă de durere!

Un grup de oameni de ştiinţă europeni şi americani a reuşit să identifice un centru de control al durerii format din 30 de mici neuroni, situaţi în hipotalamus, care coordonează eliberarea de oxitocină în sânge şi măduva spinării. În acest fel se inhibă senzaţia de durere.

Mecanismul prin care scăpăm de durere ar putea fi descris, pe scurt, astfel: atunci când durerea este acută, informaţiile sunt trimise de către nervii periferici la neuronii măduvei spinării. Informaţiile sunt apoi trimise altor neuroni, inclusiv unui mic grup de 30 de celule de talie mică ale hipotalamusului. Acestea, la rândul lor, activează o familie de neuroni mari, dintr-o altă regiune a hipotalamusului, care eliberează oxitocină în sânge. Apoi, oxitocina adoarme neuronii periferici care trimit la creier mesajul responsabil pentru senzaţia de durere. În paralel cu aceasta, prelungirea acestor 30 de neuroni numiţi axoni şi măsurând la om până la un metru lungime, atinge cele mai profunde zece straturi de înveliş ale măduvei spinării.

Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii speră să găsească markeri genetici care pot activa sau inhiba în mod specific aceşti 30 de neuroni, atenuând mai bine simptomele pacienţilor care au dureri patologice.

Până în prezent, procesul de eliberare a oxitocinei, o peptidă sintetizată de hipotalamus, nu a fost cunoscut.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.