38 de ieșeni băgați în spital. Restaurantul unde au mâncat a fost închis

38 de ieșeni băgați în spital. Restaurantul unde au mâncat a fost închis

Nu mai puțin de 38 de persoane au ajuns la spital în Iași după ce au mâncat în restaurantul Agapa din zona pietei Nicolina (intersectia Cotnari).

Majoritatea celor intoxicați sunt tineri. Potrivit unor informații, este foarte posibil ca maioneza să fi fost stricată. Ei se așteaptă ca și alte persoane să se prezinte în cursul zilei de astăzi la spital cu simptome specifice.

DSP Iași a dispus închiderea restaurantului.

„Cu privire la focarul de toxiinfecție alimentară în urma căruia mai multe persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași după ce au consumat produse de tip fast-food, vă aducem la cunoștință că Direcția de Sănătate Publică Iași a demarat o anchetă epidemiologică. Investigațiile au fost declanșate imediat după raportarea evenimentului de către Spitalul de Boli Infectioase în data de 15.05.2018, ora 12:30.

Ancheta epidemiologică a evidențiat următoarele:

– toate cazurile declară consumul de produse fast-food la aceeași unitate de alimentație publică; sandwich crispy la lipie /bulcă (șnițel carne de pui, cartofi pai, salată de varză, sos de maioneză și ketchup), sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză și ketchup);

– toate meniurile sunt preparate la sediul unității, inclusiv sosurile, conform declarației șefului unității;

– perioada de incubație medie a fost de 9,8 ore, cu limite între 3 și 22 de ore.

Direcția de Sănătate Publică Iași a luat următoarele măsuri:

– informarea Inspecției Sanitare de Stat, care s-a deplasat la sediul unității, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment (pizza italiană și Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulcă, sos pizza, sos bechamel, sos maioneză) și 25 de probe de sanitație (suprafețe, echipament de lucru, mâini personal), care au fost puse în lucru în laboratorul DSP;

– s-au efectuat coproculturi și s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei 7 angajați ai unității de alimentație publică.

A fost suspendată activitatea la unitatea respectivă.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare iar rezultatele acesteia vor fi comunicate ulterior“, se arată într-un comunicat al DSP Iași.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.