4 lucruri care vă salvează viața pe caniculă

4 lucruri care vă salvează viața pe caniculă

Canicula devine tot mai greu de suportat. „E cod roșu de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați. Cinci pacienți nu au supraviețuit. Și urmează temperaturi de peste 35 de grade”, atenționează dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgentist.

Măsuri simple pe care le putem lua ca să nu ajungem în situații dramatice:

Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură – crampe de căldură, insolație, epuizarea termică – Tudor Ciuhodaru spune că trebuie să facem următoarele lucruri:

 1. Repaus într-un spațiu umbrit și răcoros.
 2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
 3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat);
 4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

 1. Sunați la 112.
 2. Îndreptați-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor.

Temperaturile crescute chiar și pe durata nopții duc la apariția epuizarii termice:

 1. Nedecelată și netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la șoc termic și deces.
 2. Apare prin depășirea posibilităților de adaptare a organismului la temperaturi ce se mențin crescute pe durata a mai multe zile.
 3. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:
 4. a) neuro-psihice, precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolență, cefalee, amețeli, însoțite de cele…
 5. b) tegumentare, precum transpirații excesive, horpilații (piele de „gaină”) și …
 6. c) cardiovasculare, uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) și tahicardie.
 7. Cei mai afectați de epuizarea termică sunt copiii și vârstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară și obezii precum și cei care stau în apartamentele  încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat.
 8. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (Nu alcool!), dușuri reci sau utilizare de prosoape umede și ventilație (Nu aplicați alcool pe piele!), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiționat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
 9. Pentru a nu ajunge în astfel de situații nu țineți geamurile deschise când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii. Aerisiți la primele ore ale dimineții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor care generează căldură și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. „Dacă nu aveți aer condiționat, petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase”, mai arată dr. Tudor Ciuhodaru.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.