4 substanţe toxice din produsele cosmetice

4 substanţe toxice din produsele cosmetice

Uleiuri minerale, conservanţi, săruri de aluminiu şi sulfaţi… toate acestea ar trebui aruncate de pe rafturile din baie. Acuzate că provoacă iritaţii, alergii, dereglări hormonale şi cancer, unele ingrediente din produsele cosmetice ar trebui evitate.

Ideea nu este de a deveni paranoici. În fapt, în alegerea unui produs cosmetic trebuie să ne concentrăm doar asupra primelor 5 ingrediente care sunt trecute pe ambalaj. Acestea constituie 70% din formula produsului cosmetic. Dacă unul din cele 4 ingrediente de mai jos se regăseşte pe eticheta produsului cosmetic, ar fi bine să ne gândim de două ori înainte de a-l cumpăra!

1. Uleiurile minerale

Se regăsesc în produsele pentru piele sau păr. Pe etichetă apar sub denumiri de genuul parafină, „ulei mineral”, „ceară sintetică”, cerezină. Uleiurile minerale formează la suprafaţă un film care conferă fineţe şi strălucire. În realitate, acest film afectează porii pielii şi firul de păr. Printre efectele secundare se mai numără: deshidratare, iritaţii, alergii. Pe termen lung vorbim chiar de tulburări digestive.

2. Conservanţii

Parabenii, BHA, BHT sau eterii de glicol, într-un cuvânt conservanţii, nu au o reputaţie prea bună în privinţa efectelor asupra pielii. Parabenii nu sunt, în general, periculoşi, însă unii dintre ei pot provoca alergii, dereglări hormonale sau chiar cancer. BHA şi BHT prezintă aceleaşi riscuri. Eterii de glicol trec bariera epidermei şi se presupune că stau la originea unor cancere şi a tulburărilor de reproducere.

3. Sărurile de aluminiu

Prezente în numeroase deodorante, aceste anti-transpirante au constituit foarte mult timp subiectul unor polemici, fiind acuzate că favorizează apariţia cancerului de sân. Este bine să se evite folosirea lor în special pe pielea proaspăt rasă sau epilată. Plafonul fixat prin lege este de 0,6%, dar multe firme au început să propună alternative la aceste săruri.

4. Sulfaţii

Sulfaţii (SLS, SLES sau chiar sulfaţi, după cum apar pe etichete) permit gelurilor de duş şi şampoanelor să facă spumă. O senzaţie plăcută, dar care pe termen lung poate irita şi deshidrata pielea. Sulfaţii, în fapt, atacă uleiul natural care se regăseşte pe piele, ceea ce are drept consecinţă îngrăşarea acesteia sau a scalpului.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.