630 de ani de atestare documentară a Sucevei

630 de ani de atestare documentară a Sucevei

Municipalitatea suceveană va organiza, în acest weekend, mai multe manifestări prilejuite de împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a oraşului şi a Cetăţii de Scaun. La manifestări vor participa delegați din Republica Moldova – Soroca, Polonia – Sosnowiec, Ucraina – Cernăuţi şi Franţa – Laval.

Potrivit primarului Ion Lungu, în cadrul evenimentului ce va debuta sâmbătă, 10 februarie, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei cu deschiderea oficială şi alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţe, se vor înmâna 300 de medalii şi diplome aniversare.

Programul manifestărilor include şi un moment artistic, de reconstituire istorică, în cadrul căruia va fi citit documentul de atestare documentară a Sucevei – scrisoarea Principelui moldav Petru II Muşat (1375-1391), din 10 februarie 1388, adresată regelui Poloniei, Wladyslaw II Jagiello, în care este menţionat marele împrumut financiar de „trei mii de ruble de argint frâncesc”, pentru care se oferă drept garanţie provincia Pocuţia, încheindu-se cu „… Şi s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1388”.

Tot sâmbătă, după o slujbă de pomenire oficiată în capela Cetăţii de Scaun, se va semna un protocol de înfrăţire între municipiul Suceava şi municipiul Soroca din Republica Moldova.

Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu trei concerte de muzică în aer liber: Trupa 9, Unison Band şi Carla’s Dreams.

Duminică, programul include, la teatrul „Matei Vişniec” din Suceava, un concert extraordinar de muzică simfonică şi unul de muzică populară, urmate de un spectacol de teatru cu temă istorică, „Povestea Unirii”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.