7% din banii românilor merg pe ţigări şi băutură

7% din banii românilor merg pe ţigări şi băutură

Românii din ţară alocă mai puţin de 1% din cheltuielile gospodăriei pentru investiţii, dar cheltuie 7% pe băutură şi ţigări.

Conform declaraţiilor lui Adrian Vasilescu, consultant strategie în cadrul Băncii Naţionale a României, o gospodărie din România alocă aproximativ 1% din cheltuieli investiţiilor, în care intră case, terenuri, acţiuni la bursă şi aşa mai departe. Curios este că mai încolo, 5% reprezintă cheltuieli pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, iar de 7%, românii fumează şi beau.

Conform EUROSTAT, un român în Italia câştigă net, anual, 19.000 de euro. „Am analizat şi am ajuns la concluzia că 9.000 de euro reprezintă cheltuielile curente, prin urmare i-a rămas suma de 10.000 de euro. Din studiul nostru reiese că un transfer mediu anual este de 2.000 de euro. Deci i-au mai rămas 8.000 de euro care, înmulţiţi cu 3,5 milioane de trimiţători, ne dă un potenţial total de economii şi investiţii uriaş, de 28 de miliarde de euro, sumă care nu este canalizată către România. Pe de altă parte rudele celor care lucrează în străinătate primesc, anual, 2.000 de euro şi nu alocă toată suma cheltuielilor, un procent se economiseşte. Prin urmare se mai strânge un potenţial de economisire de 2 miliarde de euro. În total, ajungem la suma fabuloasă de 30 de miliarde de euro. Trebuie să găsim strategii pentru a atrage acest potenţial în România”, a mai spus Cristina Dobre, preşedintele fundaţiei FLAME.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.