7 motive pentru a nu mai fuma în maşină

7 motive pentru a nu mai fuma în maşină

Din ce în ce mai multe ţări au început să interzică fumatul în maşină, mai ales în prezenţa copiilor. Acţiunea este o consecinţă a riscurilor permanente pe care le generează.

Conform unei anchete din 2014, realizată de Fundaţia belgiană împotriva cancerului, o mare parte a populaţiei este pentru interzicerea fumatului în maşini: 67% dintre persoanele interogate au fost de acord cu această idee; în plus, 55% dintre fumătorii interogaţi s-au declarat „pentru”.

1. Fumatul în maşină produce o mare cantitate de fum şi o concentraţie de substanţe cancerigene de 11-27 de ori mai mare decât cea existentă în casă, atunci când se fumează. În plus, cu cât se fumează mai mult în maşină, cu atât creşte concentraţia de particule fine. Acest fapt este nociv atât pentru fumători, cât şi pentru pasageri. Deschiderea geamurilor nu este suficientă pentru eliminarea acestor substanţe.

2. Tabagismul pasiv creşte riscul de cancer la plămâni cu 20-30 %. Alte riscuri ale tabagismului pasiv sunt bolile cardiace, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau infecţiile respiratorii.

3. Fumatul pasiv este dăunător pentru toată lumea, însă cei mai afectaţi pot fi copiii. Expuşi unui mediu plin de fum de ţigară, copiii inhalează mult mai repede substanţele toxice decât adulţii şi sunt mult mai sensibili la efectele acestora. Sistemul lor imunitar, plămânii şi întreg sistemul respirator sunt în curs de dezvoltare, iar sensibilitatea lor este foarte mare la mutaţiile celulare. Tabagismul pasiv îi face pe copii să fie vulnerabili la tulburări respiratorii (pneumonie, bronşită cronică) şi la infecţii ale urechilor. Creşte, de asemenea, riscul de a dezvolta mai târziu o formă de cancer şi maladii cardiovasculare.

4. O parte din fumul de ţigară aderă la suprafeţele din maşină, astfel încât contaminarea pasagerilor continuă chiar şi atunci când nu se mai fumează, iar fumul din maşină a fost, teoretic, eliminat.

5. Când copiii cresc într-un mediu în care se fumează cu regularitate, riscul ca ei să se apuce de fumat creşte de cel puţin trei ori. Mai mult, expunerea continuă la fumul de ţigară are o influenţă foarte mare asupra sensibilităţii şi dependenţei de nicotină.

6. O cercetare recentă asupra măsurilor anti-tabac, realizată în Germania, arată că interdicţia de a fuma în locurile publice a avut o influenţă foarte puternică asupra mortalităţii perinatale. Interzicerea fumatului în maşini ar putea să-i ajute pe adulţi să fumeze mai puţin şi în casă, protejându-i astfel pe copii de efectele negative ale acestui viciu.

7. Fumatul în maşină este periculos şi pentru securitatea rutieră. El poate creşte uşor efectul hipnotic, care reduce concentrarea la acţiunea de conducere a maşinii.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.