900 de medicamente ar trebui retrase de pe piaţă

900 de medicamente ar trebui retrase de pe piaţă

O echipă de farmacişti şi medici de la Test-Achats a evaluat eficacitatea a 6.500 de medicamente dintr-un număr de 7.250 existe la vânzare pe piaţa din Belgia. În funcţie de mai multe criterii ştiinţifice, medicamentele au fost împărţite în 4 categorii: utile, cu utilitate limitată, de utilitate contestabilă şi nerecomandate.

Dacă majoritatea medicamentelor analizate a obţinut calificativul „utile” (54%) sau „cu utilitate limitată” (32%), 900 dintre ele au primit note proaste, iar 139 dintre acestea au primit calificativul „nerecomandate”, a anunţat vineri, 265 martie, Asociaţia de protecţie a consumatorilor Test-Achats.

Conform asociaţiei, 86% dintre medicamentele evaluate sunt eficiente şi suficient de sigure, însă echipa de specialişti îşi pune serioase semne de întrebare în privinţa a 13% dintre medicamentele analizate. Astfel, eficacitatea şi/sau securitatea a 742 de produse (11%) sunt extrem de discutabile. De asemenea, Test-Achats nu recomandă utilizarea a nu mai puţin de 139 de medicamente (2%). „Inconvenientele lor sunt mai mari decât avantajele şi ar trebui retrase de pe piaţă”, au declarat cei de la Test-Achats. Membrii asociaţiei amintesc aici de medicamentele folosite împotriva maladiei Alzheimer, a obezităţii, a tusei, tulburări pentru care niciun medicament nu merită cu adevărat să fie recomandat. Toate sunt de o valoare îndoielnică sau de nerecomandat.

Chiar şi unele antibiotice s-au dovedit a fi inutile în tratarea bolilor pentru care erau recomandate. „Unele antibiotice sunt inutile, asta în cazul în care nu favorizează apariţia unor germeni rezistenţi”, mai afirmă cei de la Test-Achats. Spray-urile nazale Sofraline şi Sofrasolone, Locabiotal, împotriva durerii în gât, comprimatele Lemocin şi Tyrothricin-Lidocaină… sunt, în opinia asociaţiei belgiene, inutile.

Conform Test-Achats, 33% din cele 1.070 de medicamente disponibile fără prescripţie în farmacii au fost considerate de utilitate îndoielnică, iar 7% dintre ele chiar ar trebui retrase din comerţ.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.