A scăzut numărul infracţiunile comise cu violenţă în Iași

A scăzut numărul infracţiunile comise cu violenţă în Iași

În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, în primele 8 luni ale anului 2017, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici, Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Iași anunță scăderea numărului infracţiunilor comise cu violenţă.

Astfel, în perioada menţionată, se înregistrează o scădere a infracţiunilor comise cu violenţă, cele de tentativă de omor scad cu 18%, tâlhăriile sesizate scad cu 2%,  faptele de lovire sau alte violenţe cu 16%, iar faptele de vătămare corporală scad cu 50%. În această perioadă nu s-au înregistrat infracţiuni de pruncucidere, loviri urmate de moartea victimei, viol urmat de moartea victimei sau tâlhărie urmată de moartea victimei.

De asemnea, numărul de infracţiuni sesizate contra persoanei a scăzut cu 15% şi a celor contra patrimoniului cu 10%.

Infracţiunile de ameninţare sesizate înregistrează o scădere de 20 %, iar faptele de distrugere sesizate au fost cu 9% mai puţine, în timp ce infracţiunile de tulburare de posesie au scăzut cu 26 de procente.

În ceea ce priveşte situaţia infracţiunilor de furt sesizate, acestea înregistrează scăderi de 11%. De asemenea, au scăzut cu 7% numărul furturilor din locuinţe, furturile din auto din au scăzut cu 14 %, iar furturile din societăţi comerciale s-au redus cu 9%. Infracţiunile de furt de auto au scăzut cu 17 procente.

De asemenea, se înregistrează o scădere a violurilor semnalate cu 12%, iar infracţiunile de act sexual cu un minor au scăzut cu 29 %.

Infracţiunile de fals înregistrează o scădere de 10 procente.

În perioada analizată s-a constatat că principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară de către pietoni şi abateri comise de biciclişti.

Poliţiştii rutieri au aplicat 42.253 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/ 2002. Au fost reţinute în vederea 4.170 de permise de conducere şi au fost retrase 832 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate şi cercetate 1011 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

În primele 8 luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrează o scădere cu 6%  a numărului de accidente grave, cu 17% a numărului de victime rănite grav şi cu 45% a numărului de victime rănite uşor, în urma accidentelor rutiere grave.

Pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, poliţiştii ieşeni au desfăşurat, pe parcursul primelor 8 luni din acest an, 2.088 acţiunide amploare, 19.225 de controale directe şi 64 de razii, pe timpul cărora au fost constatate 7.937 de infracţiuni, dintre care 1.461 în flagrant. De asemenea, au fost efectuate 304 comisii rogatorii şi au fost soluţionate 20.849 de petiţii şi scrisori primite de la cetăţeni.

În perioada menţionată, poliţiştii ieşeni au pus în aplicare 1.183 de mandate de aducere.

Poliţiştii ieşeni au participat la 525 activităţi de măsuri de ordine luate cu ocazia adunărilor publice.

Pe parcursul primelor 8 luni ale acestui an, poliţiştii ieşeni au aplicat 21.742 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, 2.583 la Legea 12/1990, privind activităţile de comerţ ilicit şi 604 la Legea nr. 333/2003, privind paza bunurilor şi obiectivelor.

Principalele obiective ale I.P.J. Iaşi pentru anul 2017 sunt: reducerea numărului de infracţiuni judiciare şi a infracţionalităţii stradale sesizate prin intensificarea activităţilor specifice şi creşterea gradului de vizibilitate a forţelor de ordine. De asemenea, se are în vedere reducerea numărului de accidente rutiere.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.