Ajută la ceva săpunurile antibacteriene?

Ajută la ceva săpunurile antibacteriene?

Avem cu adevărat nevoie să ne spălăm pe mâini cu săpun antibacterian pentru a combate bacteriile şi alte microorganisme nocive? Se pare că nu există nicio dovadă că aceste săpunuri ar împiedica proliferarea germenilor…

Concluzia a fost desprinsă în urma unui studiu care a fost publicat în „Journal of Antimicrobial Chemotherapy” şi care a examinat efectele triclosanului – un agent antibacterian des utilizat în săpunuri. Conform acestu studiu, nu a fost găsită nicio diferenţă între utilizarea săpunurilor antimicrobiene şi a celor normale în ceea ce priveşte eliminarea bacteriilor de pe mâini. Acelaşi efect îl au săpunurile antimicrobiene şi asupra virusurilor (care transmit cea mai mare parte a maladiilor infecţioase respiratorii, cum ar fi gripa).

Mai mult, alte studii au arătat că triclosanul poate avea efecte negative asupra sistemului endocrin şi asupra rezistenţei agenţilor patogeni la antibiotice. De asemenea, poate contribui la apariţia alergiilor sau la uscarea pielii.

În 2014, Food and Drug Administration (FDA), autoritatea sanitară din Statele Unite, a decis să examineze securitatea triclosaului şi a altor substanţe chimice dezinfectante prezente în săpunurile antibacteriene sau în alte produse de îngrijire. Producătorii vor trebui să demonstreze astfel că produsele lor sunt eficiente să că nu pun în pericol sănătatea consumatorilor. Produsele care nu vor satisface exigenţele impuse de americani vor trebui etichetate altfel sau vor trebui scoase din comerţ până la sfârşitul acestui an.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.