ALDE iese de la guvernare. Mircea Diaconu, susținut de alianța Pro România – ALDE pentru președinție

ALDE iese de la guvernare. Mircea Diaconu, susținut de alianța Pro România – ALDE pentru președinție

ALDE a decis, luni, ieșirea de la guvernare, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, partidul a decis să îl susţină pe Mircea Diaconu la preşedinţie. ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului.

Niculae Bădălău, Radu Oprea şi Ioan Deneş sunt cele trei persoane propuse pentru a prelua interimatul pentru ministerele Energiei, Relaţia cu Parlamentul şi Mediu, după ce ALDE a anunţat retragerea de la guvernare. Totodată, PSD a votat rămânerea la guvernare.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va renunţa la funcţia de preşedinte al Senatului, iar legat de alianţa cu Pro Romania, cele două grupuri parlamentare vor merge separat, dar îşi vor coordona acţiunile.

„Am discutat acest lucru cei din Pro România, în special cu Victor Ponta. Nu sunt luate decizii în acest sens dar aşa planificăm. Vom acţiona coordonat la nivelul celor două Camere ale Parlamentului. Iniţial am vrut să facem grup parlamentar comun, însă experienţa ne învaţă că e mai avantajos să funcţionăm ca douuă grupuri decât ca unul singur. În schimb la Senat se vor alătura câţiva senatori membri ai Pro România. Pe viitor, având în vedere scandenţele de anul viitor, o acţiune politică împreună, dar nu am hotărât nimic în acest sens. Dar această intenţie există”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăricenau a declarat, cu privire la afirmaţiile Vioricăi Dăncilă legat de laşitatea unor şi continuarea guvernării cu oameni nemulţumiţi din ALDE şi Pro România, că la rândul său nu a avut curaj în multe situaţii, dar acum vorbeşte de laşitate.

„E foarte amabilă doamna Dăncilă pentru că face un apel la racolarea membrilor noştri şi ne califică pe ceilalţi drept laşi. Ei bine, vreau să vă spun că observ la doamna Dăncilă că i-am propus să aibă curajul să vină cu restructurare. Nu a avut curajul. Să dea afară jumătate din secretarii de stat, nu a avut curajul. Să vină cu alt pogram de guvernare în Parlament… şi aşa mai departe”, a declarat Călin Popescu Tăricenau, după şedinţa Biroului Politic Central al ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, întrebat cum vor proceda parlamentarii ALDE la moţiunea de cenzură, că ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că cei patru miniştri ALDE vor demisiona marţi din Guvern, ca o consecinţă a deciziei partidului de a se retrage din Executiv. În cazul în care vreun ministru nu îşi va prezenta demisia, el va fi exclus din ALDE.

„Trebuie să vă spun că astăzi, pe cale de consecinţă a deciziei de a ieşi de la guvernare, BP a decis retragerea miniştrilor din guvern. Cei care nu vor face, vor suporta consecinţele. Nu am informaţii legate de vreun ministru, consecinţa este excluderea din partid. Eu nu am informaţii din partea vreunui ministru ALDE din Guvern care să nu respecte această decizie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE a decis să îl susţină pe candidatul independent Mircea Diaconu la preşedinţie, a anunţat preşedintele partidului Călin Popescu Tăriceanu. Anterior şi Pro România a anunţat că îl va susţine pe Mircea Diaconu, cele două formaţiuni urmând să facă o alianţă în acest sens.

„Susţinerea la preşedinţia României a lui Mircea Diaconu. Cred că e nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Rămâne cu statutul de independent. Am discutat acest lucru şi cu Pro România care şi el s-a declarat de acord să dea această susţinere pentru Mircea Diaconu şi în acest scop colegii şi-au dat acordul să facă o alianţă cu Pro România pentru susţinerea lui Mircea Diaconu”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Coaliţia a funcţionat defectuos. Am încercat să credităm această guvernare pentru că am considerat că e nevoie de o anumită stabilitate politică şi nu am obiceiul să fac opoziţie în cadrul guvernului. De aceea am considerat să ne despărţim. Noi vom trece în opoziţie. Am renunţat la candidatura la prezidenţiale, pentru a nu se mai spune că intenţia de a părăsi coaliţia”, a mai spus liderul ALDE.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.