Aproape 10.000 de botoșăneni au rămas fără medic de familie

Aproape 10.000 de botoșăneni au rămas fără medic de familie

Locuitorii județului Botoșani se confruntă în ultima perioadă cu o mare problemă: lipsa medicilor de familie. Astfel, aproape 10.000 de botoşăneni au rămas fără medic de familie şi sunt nevoiţi să apeleze la proceduri dificile pentru a primi o reţetă compensată sau pentru un simplu tratament.

Aproape 4.000 de locuitori din Manoleasa, câte 1.500 din Dimăcheni şi Adăşeni, precum şi cei 3.000 de locuitori ai comunei Broscăuţi trebuie să urmărească afişele de la primărie pentru a afla când ajung la ei în gardă medicii din cele 13 centre de permanenţă ale judeţului.

Cei ce locuiesc în extremitatea comunei sau se pot deplasa mai uşor s-au putut înscrie la medicii de familie din comunele învecinate.

Pentru rezolvarea problemei, autorităţile au pus la punct o procedură pe care oamenii o pot urma dacă trebuie să contacteze neapărat un medic de familie. Aceştia trebuie să sune la 112, de unde pot fi îndrumaţi către cel mai apropiat cabinet de medicină primară de permanenţă. În județul Botoșani sunt 13 astfel de cabinete, dintre care doar două sunt fixe, la Dorohoi şi Bucecea, celelalte asigurând prin rotaţie diversele sectoare ale judeţului.

Dacă problema pacientului este mai gravă decât de nivelul unui medic de familie, tot prin apelul la 112 pacientul solicită o ambulanţă şi este transportat la o Unitate de Primire a Urgenţelor.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.