Armata de teracotă – 42 de ani de la descoperire

Armata de teracotă – 42 de ani de la descoperire

Armata de teracotă a fost descoperită, din întâmplare, în 1974, când s-au scos la suprafaţă cioburi de ceramică aflate în zona mausoleului primului împărat al dinastiei Qin. Anunţul privind extraordinara descoperire a fost făcut un an mai târziu, la 11 iulie 1975.

Mausoleul primului împărat al dinastiei Qin este situat în partea vestică a Chinei şi ocupă o suprafaţă de 56,25 kmp în munţii Lishan din suburbia oraşului Xi’an, capitala provinciei Shanxi. Baza mausoleului are o formă pătrată, cu o lungime sud-nord de 350 m, o lăţime est-vest de 345 m şi o înălţime de 76 de m.

Ştiţi care este cea mai vândută carte din lume?

În jurul mormântului principal se găsesc peste alte 500 de gropi sau morminte funerare. Printre acestea există unul cu care de război şi cai din bronz, înfăţişând aspecte din deplasările împăratului, şi gropi cu soldaţi din teracotă, reprezentând puternica armată cu un efectiv de un milion de soldaţi, de care dispunea primul împărat al dinastiei Qin.

Armata de teracotă descoperită cuprinde 8.000 de războinici din argilă plus 700 de cai, toţi în mărime naturală. Figurile din argilă arsă au o înălţime de circa 1,80 m, cu o expresie autentică, reflectând nivelul artei sculpturii din acea perioadă.

Împăratul Qin Shi Huang (259-210 î. H.) a fost primul împărat al societăţii feudale din China. El a realizat pentru prima dată în istoria Chinei unificarea ţării, a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze dezvoltarea societăţii, economiei şi culturii, a impus o monedă unică şi a realizat o uniformizare a limbii scrise şi unităţilor de măsură lungime, greutate şi volum. El a construit marele Zid Chinezesc pentru apărarea de invaziile triburilor nomade dinspre nord.

În altă ordine de idei, el a luat măsuri extrem de dure, de la aruncarea în foc a scrierilor care nu corespundeau voinţei sale până la îngroparea intelectualilor cu vederi diferite faţă de cele ale sale, cu scopul de a menţine dominaţia dinastiei Qin.

Citeşte despre „Fascinantul Muzeu al Parfumurilor din Barcelona”

Construcţia ansamblului mortuar a început la puţin timp după încoronarea sa şi reunificarea ţării. 700.000 de lucrători au participat timp de aproape 40 de ani la lucrările de construcţie a acestui obiectiv, care nu se terminaseră nici la moartea împăratului.

Armata de taracotă este apreciată ca fiind cea de-a opta minune a lumii.

În acelaşi complex funerar care adăposteşte armată din teracotă a fost descoperit şi un arc de peste 2.000 de ani vechime care, potrivit experţilor, este mai avansat decât altele din acea epocă şi ar fi putut fi arma secretă cu ajutorul căreia Qin Shi Huang a unificat China.

Arcul, de 1,3 metri, putea lansa săgeţi la peste 800 de metri distanţă, o rază de acţiune superioară celei a unor moderne puşti de asalt, ceea ce a permis, probabil, ca armata lui Qin să câştige aproape toate bătăliile.

În 1987, mausoleul Qin Shi Huang şi armata sa din teracotă au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal.

armata-de-teracota-2armata-de-teracota-3

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.