Așa arată Ziua Mondială fără Mașini la Iași!

Așa arată Ziua Mondială fără Mașini la Iași!

Ziua Mondială fără Mașini s-a transformat la Iași în Ziua Mondială fără… trafic fluent!

Pentru că astăzi este Ziua Mondială fără Mașini (al cărei scop este încurajarea deplasării pe jos sau cu bicicleta în defavoarea automobilului) vă prezint, în continuare, imagini surprinse în această dimineață în traficul din Iași.

Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, la data de 22 septembrie. Scopul imediat este descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun.

Iniţial, data pentru Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei „În oraş, fără maşina personală!”. Începând cu anul 2000, această iniţiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru întreg continentul. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe oraşe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără maşini a devenit internaţională.

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată de Săptămâna europeană a mobilităţii, care în 2016 a debutat la 16 septembrie şi se încheie la 22 septembrie.

Ziua mondială fără maşini are loc în contextul în care, la 20 septembrie 2016, un studiu realizat de grupul Transport & Environment arată că pe şoselele din Europa rulează 29 milioane de vehicule diesel nocive, care depăşesc limitele legale de poluare.

Sursă foto: Facebook

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.