Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor avertizează: „cereale cu glicerină şi arome artificiale”

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor avertizează: „cereale cu glicerină şi arome artificiale”

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a achiziţionat, în luna ianuarie anul curent, 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii micilor consumatori.

Produsele analizate sunt fabricate sau distribuite de către: România Hypermarche SA, Lidl Discount SRL, Rewe România SRL, Auchan România, Mega Image SRL, Dr. Oetker Ro SRL, Nestle România, Maryland Trading SRL, Dasco Distribution Concept SRL, Dijeo SRL, A&A Naturomedica Bio_Dietetic Group SRL, Haruz Exim SRL, Nutrivita SRL, Bio Mania SRL, Naponta Kft Ungaria, Elgeka Ferfelis România, Rommac Trade SRL, Lubella Polonia, European Food SA, Pirifan Distribution SRL, Sano Vita SRL şi Star Foods EM SRL, se arată într-un comunicat al APC România.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi ai APC România, coordonaţi de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

* La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.

* La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influenţează procesele de creştere, ducând la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinţei, predispunere la violenţă, scăderea capacităţii de concentrare etc.).

* Studiul privind calitatea cerealelor rafinate face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: „Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în sare, zahăr şi grăsimi şi a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor.

Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decât amestecuri de făinuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale şi vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme, transformate într-o pastă de cereale care la temperaturi înalte a fost transformată prin procesul de extrudare în forme atrăgătoare pentru micii consumatori. Cerealele integrale au un conţinut ridicat de glucide, proteine, substanţe minerale, enzime şi vitamine ( complexul B, PP şi E), în timp ce unele cereale rafinate conţin până la 50 de ori mai multe zaharuri decât cerealele integrale. Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătăţii. Este mesajul pe care îl auzim de câţiva ani, însă foarte puţini dintre noi îl înţeleg, deoarece nu au cunoştinţe elementare de nutriţie. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare şi educare bazate pe informaţii clare şi pe înţelesul consumatorului obişnuit”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.