Astăzi este Ziua internațională a moașelor

Astăzi este Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980, pentru a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților.

În fiecare an, CIM prezintă o temă de campanie pentru a-și motiva membrii asociați și partenerii în organizarea de acțiuni pentru creșterea gradul de conștientizare privind statutul moașelor și al activităților acestora în îngrijirea mamelor și nou-născuților lor.

Tema din 2019, „Moașele: apărătorii drepturilor femeii”, este importantă în recunoașterea rolului vital pe care îl joacă moașele în protejarea drepturilor femeilor și fetelor. Marcarea zile reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a evidenția dreptul moașelor de a practica într-un mediu sigur și permisiv, potrivit www.internationalmidwives.org.

În tot mai multe țări, sunt organizate activități colaborând cu asociațiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informații și consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferințe sau a unui atelier urmărește informarea despre noile evoluții în domeniu, și schimbul de experiență între moașele din regiuni diferite.

Confederația Internațională a Moașelor a susținut ideea celebrării Zilei internaționale a moașelor în asociațiile membre la sfârșitul anilor 1980, apoi a lansat inițiativa în mod oficial în 1992. CIM este o organizație non-guvernamentală acreditată și reprezintă moașele, asociațiile și organizațiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor și a nou-născuților. Potrivit sursei citate, în prezent, CIM are ca membre 132 Asociații ale Moașelor, reprezentând 113 țări de pe toate continentele. Împreună, aceste asociații reprezintă peste 500.000 de moașe la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi. OMS și partenerii săi depun eforturi pentru încetarea discriminării, a hărțuirii și a lipsei de respect, care împiedică moașele să ofere îngrijiri de calitate gravidelor și nou-născuților. De cele mai multe ori, eforturile moașelor sunt limitate de relațiile de putere inegale din cadrul sistemului de sănătate, potrivit www.who.int.

Asociația Moașelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înființate opt filiale în țară, cu 400 de membri activi. În urma demersurilor AMsR, din 2002 au început să se înființeze Facultățile de Moașe în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie din Cluj, București, Arad, Iași, Constanța, Sibiu.

Profesia de moașă este autonomă și este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-și rădăcinile în vremuri străvechi.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.