Atenție: Risc de închisoare dacă modificați kilometrajul mașinii!

Atenție: Risc de închisoare dacă modificați kilometrajul mașinii!

Un proiect de lege care are toate șansele să fie adoptat și să intre în vigoare din această toamnă va pune capăt unei practici des întâlnite la vânzarea unei mașini de mâna a doua.

Toți cei care modifică numărul de kilometri reali parcurși de mașina pe care o vând vor risca să facă pușcărie.

Conform acestui proiect, toți cei care doresc să vândă un vehicul de ocazie vor trebui să completeze, pe propria răspundere, în cartea mașinii sau într-un document separat, numărul real de kilometri parcurși de acel vehicul. În cazul în care datele se dovedesc altele decât cele reale, vânzătorul poate fi acuzat de fals în documente și riscă închisoarea.

Legea va pune capăt practicilor unor vânzători de a păcăli clienții pentru a obține sume mai mari de bani în schimbul unor mașini nu neapărat mai vechi, ci mai uzate.

În ceea ce privește piața mașinilor la mâna a doua, primul semestru al acestui an a fost unul extrem de prolific, creșterea pentru mașinile second-hand din import fiind de 86%, respectiv 253.000 de mașini. În același timp, înmatriculările de mașini second-hand pe plan intern (reînmatriculări) au urcat cu 130%, în două dintre cele șase luni ale primului semestru depășindu-se 50.000 de unități. Aceasta în condițiile în care, în anii anteriori, pragul lunar de circa 20.000 de unități era atins extrem de rar.

Se estimează că 26% din mașinile de mâna a doua din România provin din perioada 2012 – 2014, iar 25% din 2008 – 2011. Doar 16% sunt autoturisme fabricate în anii 2015 – 2017.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.