Atenție șoferi: a intrat în vigoare ordonanța care vă poate suspenda înmatricularea mașinii!

Atenție șoferi: a intrat în vigoare ordonanța care vă poate suspenda înmatricularea mașinii!

Guvernul a aprobat ordonanța care aduce o serie de modificări Codului Rutier.

Prin această ordonanță se introduce conceptul de suspendare a înmatriculării, ce vizează strict o operațiune administrativă care consta în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public (nu vizează anularea înmatriculării). În acest context, vehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului/deținătorului în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, dar va cuprinde, totuși, o mențiune de suspendare a înmatriculării).

Suspendarea înmatriculării vehiculului nu exonerează proprietarul acestuia de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului local.

Situațiile în care se propune suspendarea de drept a înmatriculării sunt următoarele: noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului; expirarea / anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului.

Ordonanța prevede și instituirea unui mecanism potrivit căruia, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidențele autorităților competente de înmatriculare simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar va fi obligat să solicite autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Până acum, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care are ITP-ul expirat putea aduce sancționarea cu cel puțin 9 și cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 și 2.900 de lei.

După punerea în aplicare a noilor modificări, va fi introdusă aceeași sancțiune și pentru circularea cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată. Prin urmare, în cazul expirării ITP-ului, un șofer care va folosi în continuare autoturismul va risca nu una, ci două amenzi între 1.305 și 2.900 de lei. Amenda cumulată va fi, practic, de minimum 2.610 și de maximum 5.800 de lei.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.