Atenție, șoferi! De astăzi, schimbări majore în Codul Rutier

Atenție, șoferi! De astăzi, schimbări majore în Codul Rutier

De astăzi, 12 octombrie 2019, a intrat în vigoare modificarea la Codul Rutier prin care s-au înăsprit prevederile legale referitoare la şoferii care sunt surprinşi vorbind la telefon.

Șoferii care sunt surprinşi cu telefonul în mână în timp ce conduc sunt sancţionaţi mai drastic decât în trecut: s-a triplat amenda şi, totodată, s-au dublat punctele de penalizare.

Totodată, în mod diferit faţă de cum a fost până azi, când poliţiştii te puteau amenda chiar dacă vorbeai la mobil în timp ce erai oprit, de exemplu la semafor, de azi, acest lucru este permis: se poate vorbi sau folosi telefonul în staţionare.

Potrivit noilor prevederi, amenda primită începând de azi de către şoferul care vorbeşte la telefon este între 870 de lei şi 1.160 lei, adică de la şase la opt puncte amendă. De asemenea, începând de azi şoferul poate primi patru puncte de penalizare doar dacă are telefonul în mână, în mers, chiar dacă nu vorbeşte la el. Totodată, la cumularea a 15 puncte de penalizare îi este suspendat permisul de conducere.

Legislaţia spune acum că „în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorul acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video“. Prevederile se aplică şi la alte mijloace de deplasare: biciclete, trotinete etc.

Cei care folosesc dispozitivul hands-free trebuie să aibă grijă să nu ţină telefonul în mână în timp ce conduc, iar dacă vor să îl butoneze, o pot face doar la un semafor sau la prima oprire în trafic, şi numai pe timpul opririi.

În privinţa şoferilor care sunt surprinşi că folosesc telefonul în condiţiile de mai sus (în trafic, în mers) și încalcă şi o altă regulă de circulaţie, lucrurile se complică. Astfel, cel prins este pedepsit de două ori. De exemplu, în cazul în care un poliţist surprinde un şofer că vorbeşte la telefon în timp ce se află în mişcare şi încalcă şi limita de viteză, acesta este pedepsit mai drastic, potrivit noilor reglementări. Pentru că vorbeşte la telefon comiţând simultan şi o altă contravenţie rutieră i se suspendă permisul pentru o perioadă de 30 de zile, cu sancţiunea financiară aferentă, apoi i se adună efectiv a doua sancţiune, pentru viteză în cazul exemplificat de noi, să spunem ipotetic că e vorba de o suspendare a permisului pentru trei luni de zile. În acest caz, spre deosebire de prevederile anterioare, când primeai suspendarea mai mare, acum pedesele se cumulează, iar şoferul prins va rămâne fără permis pentru o perioadă de patru luni.

„Titularul unui permis de conducere care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor şi, simultan cu aceasta, ţine în mână sau foloseşte ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancţionat cu patru – cinci puncte amendă şi cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte. Folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre factorii de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploare şi frecvenţă“, se arată în actul normativ.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.