Bacteria care i-a îmbolnăvit pe bebeluşii din Argeş a fost descoperită în brânza de vaci

Bacteria care i-a îmbolnăvit pe bebeluşii din Argeş a fost descoperită în brânza de vaci

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat publicităţii rezultatele anchetei epidemiologice desfăşurate de Ministerul Sănătăţii. O cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeş conţine bacteria E-coli, a declarat luni, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, a explicat Irimescu.

Raportul ANSVSA spune că dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:

– probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Bacău).

– probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

ANSVSA a dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situaţiei şi efectuarea dezinfecţiei în această secţie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi a suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării. De asemenea, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

Se vor recolta probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic, şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.

În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV). Ancheta ANSVSA, desfăşurată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii a fost extinsă, din data de 26 februarie 2016, şi în judeţul Bacău, ca urmare a noilor informaţii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

Au fost recepţionate de IISPV 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare”, se precizează în comunicat.

Duminică, 28 februarie, şase copii cu sindrom hemolitic-uremic erau internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. Unul dintre aceştia va fi externat în cursul zilei de astăzi, 29 februarie, iar un altul ar putea pleca acasă marţi, 1 martie, după cum a declarat Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie a unităţii medicale.

Numărul copiilor internaţi în spitalele din judeţul Argeş cu scaune diareice a ajuns luni, 29 februarie, la 51, dintre care 43 sunt mai mici de doi ani, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului. La Spitalul de Pediatrie Piteşti sunt internaţi 42 de copii, dintre care 35 mai mici de doi ani, iar la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti sunt trei copii, toţi cu vârsta sub doi ani. Câte trei copii mai mici de doi ani se află în secţiile de pediatrie ale Spitalului Municipal Câmpulung Muscel şi Spitalului Municipal Curtea de Argeş.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.