Banca Naţională a decis menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an

Banca Naţională a decis menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, vineri, 5 februarie, menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, februarie 2016, document ce va fi prezentat pe data de 9 februarie.

Inflaţia s-a menţinut în teritoriu negativ la finalul anului 2015, în linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evoluţii a fost aplicarea, începând cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică. Rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna decembrie 2015 la – 0,9 la sută, faţă de – 1,1 la sută în luna noiembrie şi – 1,87 la sută, nivelul minim consemnat în luna august. Această creştere s-a datorat efectelor de bază asociate evoluţiei preţului combustibililor, accelerării creşterii preţurilor la tutun, precum şi influenţelor restrângerii mai alerte a deficitului de cerere agregată şi ale relativei deprecieri a monedei naţionale”, arată BNR.

În absenţa măsurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuală a inflaţiei s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat în interiorul intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie (2,5% +/-1 punct procentual).

Noua prognoză trimestrială, spune BNR, reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai 2015.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.