Bebeluși morți la Maternitatea „Cuza Vodă“

Bebeluși morți la Maternitatea „Cuza Vodă“

Autoritățile din Iași au demarat o anchetă după ce patru nou-născuți au fost infectați cu bacilul Klebsiella la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași.

„Spitalul ne-a sesizat pentru că au fost patru copii infestați cu Klebsiella, din care doi au decedat. A fost o infecție asociată asistenței medicale. E clară treaba acolo. E Klebsiella. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunțați de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supra-aglomerării, pentru că sunt primiți copii prematuri din toată regiunea”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

Șeful DSP susține că secția de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, însă sunt cazuri în care sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe: „Deservește întreaga zonă a Moldovei și secția este în permanență supra aglomerată. În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistați 318 nou născuți. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe țară.”.

Șeful DSP a precizat că a făcut și o plângere la Poliție. Un ordin al Ministerului Sănătății prevede că spitalele sunt obligate să sesizeze și să raporteze dacă există astfel de infecții.

Mai mult,consilierul județean PMP Marian Uscatu i-a cerut președintelui Consiliului Județean Iași să înființeze o comisie care să analizeze situația de la Spitalul Clinic de Obstetrică — Ginecologie Cuza Vodă.

Cei doi copii erau născuţi prematur. Unul dintre ei cântărea 1.100 de grame, iar celălalt 1.700 de grame, fiind cu risc crescut deoarece au fost aduși pe lume de mame cu hipertensiune arterială, notează Ziarul de Iași.

La Maternitatea Cuza Vodă au fost în total patru cazuri de copii infectați cu Klebsiella. Toți sunt prematuri și au fost îngrijiți în centrul de terapie intensivă neonatală.

Pe lângă cei doi micuți care au murit, doi încă sunt în viață și au fost izolați luându-se măsurile epidemiologice care se impun în astfel de cazuri.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.