Bioimprimantă 3D capabilă să realizeze muşchi şi ţesut osos

Bioimprimantă 3D capabilă să realizeze muşchi şi ţesut osos

Cercetătorii americani au pus la punct o nouă metodă de imprimare 3D prin intermediul căreia pot produce ţesuturi osoase, musculare şi cartilagii suficient de mari pentru a fi folosite în medicina umană.

O echipă coordonată de Anthony Atala de la Şcoala de Medicină Wake Forest, din Winston-Salem, Carolina de Nord, a dezvoltat aşa-numitul sistem de printare de ţesuturi şi organe integrate (ITOP), în cadrul căruia se obţin ţesuturi dotate cu reţele de mici canale care permit hrănirea respectivului ţesut după ce acesta este grefat unui animal. Totul s-a desfăşurat, deocamdată, în cadrul studiilor preliminare de laborator.

Au fost produse trei tipuri de ţesuturi, osos, muscular şi cartilaginos, care au fost grefate cu succes pe şoareci.

La cinci luni după grefare, ţesutul osos printat arată la fel ca şi cel natural, fiind bine vascularizat şi fără să prezinte zone de celule moarte sau nefuncţionale, conform unui articol publicat în revista Nature Biotechnology.

Implanturile de cartilagii se prezintă, de asemenea, normal sub microscop, fiind vascularizate în regiunile exterioare şi fără circulaţie sangvină în regiunile interioare, la fel ca şi cartilagiile naturale. Celulele din regiunile nevascularizate sunt viabile, ceea ce demonstrează că şi grefele cu astfel de ţesuturi au fost bine primite de organism, dispunând de nutriţie adecvată.

Rezultatele privind grefele de ţesut muscular au fost de asemenea impresionante. Nu numai că ţesutul grefat arăta la fel ca ţesutul muscular normal după doar două săptămâni de la implant, dar a preluat cu succes şi funcţiile acestuia.

Rezultatele acestui studiu ne apropie şi mai mult de realitatea utilizării dispozitivelor de imprimare 3D pentru a vindeca deficienţele unui pacient folosind propriile sale ţesuturi”, a comentat Anthony Atala, adăugând că echipa sa derulează şi un program similar dedicat realizării de organe cu acest tip de imprimante.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.