Blaga, Orban şi Negoiţă – în gaşcă la DNA

Blaga, Orban şi Negoiţă – în gaşcă la DNA

Vasile Blaga (PNL), Robert Negoiţă (PSD) şi Ludovic Orban (PNL) au astăzi, 14 aprilie, o zi neagră, toţi având de-a face, în calitate de martori sau inculpaţi, cu DNA.

Vasile Blaga, copreşedinte PNL, s-a prezentat joi, 14 aprilie, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat într-un dosar privind fapte de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, el a fost citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind fapte de corupţie la ANRP.

Tot joi, 14 aprilie, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Robert Negoiţă, primar PSD al sectorului 3, la data faptelor administrator al unor societăţi comerciale, cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În perioada 2005 – 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, Robert Negoiţă a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.

Robert Negoiţă a fost joi, 14 aprilie, la DNA, unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 — 2009, Robert Negoiţă a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni. Începând din luna decembrie 2005, Negoiţă a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfăşurată şi fără a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau. În perioada 10.01.2006 — 13.07.2009, acesta a efectuat 1.250 de tranzacţii imobiliare, constând în vânzări de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activităţi din care a obţinut venituri în sumă de 364.714.645 lei”, se arată în comunicatul DNA.

DNA precizează că, având în vedere că Robert Negoiţă a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca una economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget.

Prin aceste activităţi, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la peste 77 milioane lei şi reprezintă TVA de la care Robert Negoiţă s-a sustras prin ascunderea activităţii economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009, mai arată DNA.

Ludovic Orban, PNL, este acuzat, al rândul lui, de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, după ce, în martie, a contactat un om de afaceri solicitându-i sprijin financiar în campania electorală pentru alegerile locale.

DNA a anunţat luni că procurorii au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de Ludovic Orban. Potrivit DNA, pe 1 martie, Ludovic Orban a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale. „Ulterior, la 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una — două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie a acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, susţin procurorii.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.