BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, joi, 7 ianuarie, menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie – 23 februarie 2016.

CA al BNR a decis menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută, precum şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute pe 7 ianuarie. Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

Analiştii estimează că anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie.

Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului 2017.

Banca Naţională a României (BNR) a decis în data de 5 noiembrie 2015 menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.