Cât de ușor vă puteți îmbolnăvi de botulism…

Cât de ușor vă puteți îmbolnăvi de botulism…

Un bărbat de 40 de ani, din judeţul Iași, s-a prezentat recent la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” cu o serie de simptome care i-au determinat pe medici să creadă că este vorba despre botulism. Bărbatul se întorsese recent din Germania și a declarat că mâncase o conservă de pește.

Pacientului îi cădeau pleoapele şi avea dificultăţi de înghiţire, iar medicii i-au administrat imediat serul botulinic. Nu a fost necesară internarea la Terapie Intensivă.

Anul acesta, conform medicilor, la Spitalul de Boli Infecțioase au mai ajuns doi frați, din județul Neamț, care mâncaseră zacuscă preparată acasă. Și aceștia au fost diagnosticați și tratați imediat, evoluția stării de sănătate fiind una bună.

Sursa îmbolnăvirii de botulism o poate constitui consumul de conserve preparate acasă sau cumpărate din magazine. De altfel, botulismul este provocat de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, toxină care se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute. Boala produce paralizia nervilor cranieni, iar pacienţii pot suferi de disfagie (dificultate de a înghiţi alimente solide şi lichide), disfonie (dificultate de vorbire) și nu-şi pot mişca pleoapele. Dacă boala nu este tratată la timp, se poate ajunge la paralizia musculaturii respiratorii intercostale.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.