Ce este și de când se sărbătorește Ora Pământului

Ce este și de când se sărbătorește Ora Pământului

Ora Pământului („Earth Hour”), marchată în 2019 pe 30 martie în intervalul 20:30 – 21:30 este cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istoria omenirii.

Prin evenimentul Ora Pământului se urmăreşte stimularea impulsului pentru a conecta oamenii cu Pământul, pentru menţinerea climei în limitele normale, potrivit www.earthhour.org. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol), utilizate în producerea electricităţii, sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.

Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Mişcarea „Earth Hour” a fost iniţiată de „World Wide Fund for Nature” (WWF) (Fondul mondial pentru natură), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Înfiinţată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura.

Ora Pământului începe în insulele Fiji, trecând apoi în Asia, Europa şi America. Anul trecut, comunitatea de susţinători ai acestui eveniment a atins 2 miliarde de oameni, în peste 7.000 de oraşe, din peste 152 de ţări.

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, continuând tradiţia stingerii luminilor în mod simbolic. Numeroase instituţii publice şi private din toată ţara participă la evenimentul Ora Pământului.

În 2019, sărbătorirea „Orei Pământului” iniţiată de Cantus Mundi se desfăşoară simultan în peste 80 de localităţi din 33 de judeţe. Peste 11.000 de copii şi tineri din corurile Cantus Mundi se vor reuni sub sloganul internaţional al World Wide Fund for Nature – „Dăruieşte naturii din energia ta!” şi vor desfăşura acţiuni muzicale. Între evenimentele organizate în România, cu acest prilej, se numără acţiuni educative, concursuri, dezbateri publice, activităţi culturale şi altele.

De-a lungul timpului, la nivel mondial, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinxul şi Marile Piramide din Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenâi şi o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi mânăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon etc.

În fiecare an, în penultimul sau în ultimul weekend al lunii martie, în jurul datei când sunt marcate echinocţiile de primăvară sau de toamnă în nordul şi, respectiv, sudul emisferei (ceea ce reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare în ambele emisfere), milioane de oameni din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu „Earth Hour”, un simbol ce exprimă grija faţă de planetă, potrivit ora-pamantului.ro/wwf-si-earth-hour.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.