Ce riști dacă dormi prea mult

Ce riști dacă dormi prea mult

Prea mult somn poate avea un efect nefast asupra organismului, consideră cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, într-un studiu publicat în PLOS Medicine.

Lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arterială și multe alte afecțiuni, însă și prea mult somn este aproape la fel de nociv. Cercetătorii australieni au arătat că mai mult de 9 ore de somn ar fi la fel de dăunătoare pentru corp ca fumatul și alcoolul.
Australienii s-au bazat pe un vast studiu în cadrul căruia au fost analizate mecanismele sănătății generale pe măsura avansării în vârstă. Au fost observați circa 230.000 de voluntari, ale căror obiceiuri de viață — alcool, fumat, regim alimentar, sedentarism, durata somnului — au fost studiate pentru a înțelege mai bine anumite mecanisme. S-a constatat astfel că persoanele care dormeau prea mult și nu făceau destulă mișcare prezentau riscuri să dezvolte boli precum cancer, diabet sau afecțiuni cardiovasculare, având prin urmare o speranță de viață mai mică.
Somnul în sine nu este nociv, dar când o persoană doarme prea mult este adesea simptomul unei conduite de viață cu acumularea mai multor factori de risc (sedentarism, abuz de alcool sau droguri, relații sociale absente etc).

Se pare că norma ideală este un somn de 7-8 ore pe noapte, la care se poate ajunge dacă obiceiurile de viață sunt sănătoase.

O alimentație prea bogată sau săptămâni petrecute fără nicio activitate fizică pot avea repercusiuni asupra somnului, care și el favorizează apariția unor probleme de sănătate.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.