Ce s-a întâmplat cu mitul celor 1000 de prieteni de pe Facebook?

Ce s-a întâmplat cu mitul celor 1000 de prieteni de pe Facebook?

Conform unui studiu apărut în publicaţia Royal Society Open Science, reţelele de socializare nu permit internauţilor să aibă mai mulţi prieteni. Numărul maxim de persoane cu care cineva poate avea relaţii sincere şi solide este în jur de 150.

Cifra a fost stabilită de către unul dintre autorii studiului, britanicul Robin Dunbar, şi ar fi legată de mărimea creierului. La această limită fiziologică se adaugă imperativul timpului, deoarece menţinerea unor adevărate relaţii prieteneşti necesită timp!

Cunoştinţele pot fi clasate în funcţie de nivelul de afinitate: prieteni intimi, cei mai buni prieteni, prieteni buni, prieteni, cunoştinţe şi persoane cunoscute din vedere. Potrivit cercetării, aceste grupuri au fost evaluate şi sunt alcătuite din 5, 15, 50, 150, 500 şi, respectiv 1.500 de oameni.

Prietenii (în număr de 150) sunt persoanele cu care avem adevărate relaţii şi cu care am dezvoltat obligaţii reciproce”, a declarat Robin Dunbar, profesor de psihologie la Universitatea Oxford. Această cifră poate varia, însă puţin.

Teoretic, reţelele de socializare care se dezvoltă pe internet ar trebui să limiteze constrângerile de timp şi spaţiu şi să permită legături cu mai multă lume. Însă sondaje diferite realizate în Marea Britanie au dovedit contrariul. Numărul prieteniilor, online sau în carne şi oase, este limitat la 150.

Potrivit studiului, noile instrumente de comunicare (cum ar fi Twitter sau Facebook) facilitează menţinerea legăturilor de prietenie, dar nu permit depăşirea numărului stabilit de Dunbar.

Oamenii pot avea şi 500 sau chiar 1.000 de prieteni pe Facebook, însă acest număr include persoane pe care le-am considera în mod normal cunoştinţe, sau persoane pe care le ştim din vedere.

Britanicul spune că este necesar să se diferenţieze utilizatorii profesionişti de Facebook, cum ar fi Justin Bieber, care recurg la reţelele de socializare ca la „un gen de fan club gratuit”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.