Ce scria CIA în 1959 despre Iaşi

Ce scria CIA în 1959 despre Iaşi

Dacă am avut vreodată senzaţia că marile puteri ale lumii ne-au ignorat în perioada de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, ne-am înşelat total. Declasificarea recentă a unor rapoarte CIA arată că americanii ştiau cam tot ce se întâmpla în judeţul Iaşi, iar planurile şi fotografiile lor au fost, se pare, mult mai corecte decât cele pe care le deţineam noi.

Într-un raport datat 30 iunie 1959, de exemplu, CIA vorbeşte, pe lângă chestiunile de natură militară (garnizoană, trupe, spital militar, cluburi ale militarilor), despre podurile de peste râul Bahlui (poduri feroviare – 75, poduri/pasarele din lemn -77 etc), cărora le ştiau dimensiunile exacte, sau despre asfaltarea drumului Iaşi – Târgu Frumos, supranumit „Speedway”, care pleca din raionul Păcurari, via Podu Iloaiei, şi ajungea la Târgu Frumos, de unde se putea merge pe drumul asfaltat Roman – Bacău – Bucureşti.

În acelaşi an, CIA ştia totul despre noua fabrică de antibiotice existentă la Iaşi, care începuse să funcţioneze din 1956 şi care era localizată pe „un deal, la 5,5 kilometri nord-vest de Iaşi”, la 100 de metri de drumul care lega Iaşiul de Podul Iloaiei şi „la 200 de metri de calea ferată”. „Zona în care se găsea fabrica se numeşte Valea Lupului”, spune CIA, iar fabrica producea „penicilină şi streptomicină în flacoane, sub formă de tablete sau unguente, precum şi alte produse medicale”.

Americani ştiau exact şi orarul zborurilor Iaşi – Bucureşti, precum şi locaţiile celor mai importante instituţii din Iaşi.

Harta pe care o prezintă este extrem de exactă şi, după toate probabilităţile, era chiar mai exactă decât cele făcute de instituţiile ieşene.

Sursa documentelor: Central Intelligence Agency

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.