Ce sunt Rusaliile

Ce sunt Rusaliile

Rusaliile – Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh – au loc la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşte).

Cincizecimea (gr. pentekoste; lat. pentecoste — cincizeci de zile) este, potrivit Dicţionarului de teologie ortodoxă (1994), evenimentul şi sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt după învierea lui Hristos, anunţată în Vechiul Testament de profeţii mesianici. Este denumită „capătul sărbătorilor”, adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos, scrie Agerpres.

În această zi, când Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Cincizecimea constituie însă nu numai originea Bisericii, ci şi modelul ei. Duhul Sfânt care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, apostoli şi ucenici, a înzestrat-o cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Tainele, harismele, diaconia. Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală a Bisericii depind acum de invocarea Duhului Sfânt.

După ce Sfinţii Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim. Iar prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi.

Semnificaţia Cincizecimii constă în aceea că de acum Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie neexistând timp şi spaţiu fără prezenţa personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu.

Despre venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi, a vorbit însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină: „Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”. (Ioan 16, 7)

Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, duminică dimineaţa, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc, nu în chip de porumbel ca la Botezul Domnului, spune arhimandritul Ilie Cleopa (vol. „Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, 1996).

Venirea Sfântului Duh peste Apostoli, care se găseau în foişorul Cinei de Taină, de pe muntele Sion, este descrisă astfel: „Când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi… şi toţi erau uimiţi şi nu se dumireau, zicând unul către altul: Ce va să fie aceasta? Iar alţii, batjocorindu-i, ziceau că sunt plini de must… ” (Fapte 2, 1-13).

Chiar în acel ceas, Sfântul Apostol Petru a rostit prima sa predică în faţa mulţimii, mărturisind că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Care a venit pe pământ pentru mântuirea oamenilor. Auzind ei cuvântul lui, au întrebat ce să facă, iar Apostolul Petru le-a răspuns: „Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor şi veţi primi darul Duhului Sfânt (Fapte 2, 37-38)”.

La cuvântul Apostolului Petru au crezut în Hristos şi s-au botezat în ziua aceea ca la trei mii de oameni.


Tradiţii

* este bine ca această zi să fie sărbătorită cum se cuvinte, căci se spune că Rusaliile, fiinţe fantastice, vă vor plesni

* astăzi lumea trebuie să ajungă la biserică să să ducă ramuri de nuc sau de tei, pentru a alunga spiritele rele

* nu este bine să lucraţi la câmp, căci se spune că ielele vă pot prinde şi vă pot răpi

* oamenii nu trebuie să meargă în vie sau locuri pustii pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele

* în noaptea de Rusalii nu ar trebui să dormiţi sub cerul liber sau să mergeţi să luaţi apă de la fântână. Rusaliile vor pune stăpânire pe dvs

* duminica de dinainte de Rusalii nu este bine să vă scăldaţi, deoarece există riscul să vă înecaţi.


 

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.