Cea mai mare aeronavă din lume este gata de lansare

Cea mai mare aeronavă din lume, Airlander 10, a fost prezentată publicului, înaintea celui dintâi zbor prevăzut să aibă loc în cursul acestui an.

Dirijabilul a plutit în aer, la aproape un metru deasupra solului, în faţa fotografilor, într-un vast hangar situat în împrejurimile oraşului Bedford, la nord de Londra.

Airlander 10 are lungimea de 92 m, depăşind orice avion de linie.

Enormul prototip utilizează heliu pentru a se ridica în aer, unde poate rămâne cinci zile cu echipaj sau peste două săptămâni fără nimeni la bord, potrivit constructorului său, societatea Hybrid Air Vehicles.

Airlander îşi află originea într-un contract atribuit de armata americană, aflată în căutarea a noi mijloace de supraveghere, pentru un program botezat Long Endurance Multi-Intelligence Vehicle (LEMV).

Un prototip al dirijabilului realizase primul zbor în 2012, însă Pentagonul a anulat proiectul din cauza dificultăţilor tehnice şi a restricţiilor bugetare.

Hybrid Air Vehicle a recuperat atunci aparatul şi l-a transferat în Regatul Unit pentru a-i dezvolta o versiune civilă care a devenit Airlander 10.

Societatea mai are în plan un proiect de aparat botezat Airlander 50, care îl va depăşi în mărime Airlander 10 şi va fi capabil să transporte o încărcătură de 50 de tone.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.