Cel mai iubit medic din România a încetat din viață. Dr. Marin Burlea va fi înmormântat luni

Cel mai iubit medic din România a încetat din viață. Dr. Marin Burlea va fi înmormântat luni

Renumitul medic ieşean Marin Burlea a a încetat din viață vineri, 26 octombrie 2018. Acesta era internat la Institul Regional de Oncologie Iaşi.

„A plecat un medic care a salvat mii de vieți, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea! A plecat tata! Mă doare când mă gândesc la anii ce vin fără el, că mai avea multe de făcut. Mulțumesc colegilor de la Insitutul de Oncologie Iași pentru eforturile lor, pentru lungile nopți din ultima perioadă în care sperau într-o minune”, a scris pe Facebook, fiica acestuia, medicul Ana Maria Ciubara.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 octombrie a.c., decretul de decorare post-mortem a profesorului universitar doctor Marin Burlea. Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru excepționala sa dăruire pe care a pus-o, vreme de o viață, în slujba îngrijirii aproapelui, constituind un reper al învățământului și al practicii medicale românești, Președintele României a conferit post-mortem Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler profesorului universitar doctor Marin Burlea.

Amfiteatrul Mare al Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași este locul în care va fi depus sâmbătă, în jurul prânzului, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea.
Slujba de înmormântare va avea loc luni, începând cu ora 10.00, la Biserica Adormirii Maicii Domnului-Vulpe, din strada Sărăriei nr. 40.
În jurul orei 12.30-13.00, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea va fi condus pe ultimul drum la Cimitirul Eternitatea din Iași, orașul care l-a adoptat definitiv.

Marin Burlea s-a născut într-o familie cu patru copii, în județul Ilfov, comuna Vidra. Unchiul său a fost chirurg la Clinica de Pneumofiziologie Iași.

Profesorul Marin Burlea a fost absolvent al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Iași, promoția 1967. A studiat la facultatea de Medicină Generală, secția Pediatrie, IMF Iași. Între anii 1973-1979 a fost medic secundar la Pediatrie, Clinica a II-a de la IMF Iași ca mai apoi să devină medic specialist în pediatrice la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” Iași. În 1991 a devenit medic primar prin susținerea unui examen, ca mai apoi să urmeze un stadiu de pregătire pentru o a doua specializare. În 2004 a devenit medic medic primar în gastroenterologie.

Specialist în pediatrie şi în gastroenterologie, Marin Burlea, rămâne pionierul ecografiei şi endoscopiei pediatrice din România. De asemenea, rămâne remarcabilă implicarea sa în procesul de educare şi formare a medicilor tineri, transmiterea vastei sale experienţe profesionale către generaţii în timp, cu aceeaşi eleganţă, distincţie şi rafinament, indiferent de situaţie sau anturaj.
Prof. Marin Burlea a fost medic inspector cu ocrotirea mamei și copilului (OMCT) la Direcția Sanitară a Județului Iași, cu mici perioade de întrerupere director al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, șeful Secției Gastroenterologie, iar din 1999 – profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.
În acest an a primit premiul pentru recunoașterea întregii cariere, în cadrul Conferinței Naționale a Asociației Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

A fost membru al Societății de Medici şi Naturalişti Iaşi – Secţia Pediatrie, Societății Române de Genetică Medicală, Societății Române de Gastroenterologie şi Endoscopie Digestivă, Societății Române de Imunologie, Societății Române de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică (membru asociat), Societatea Română de Gastroenterologie Pediatrică, Societății Române de Nutriţie Enterală şi Parenterală ROSPEN, Asociaţiei Europene de Pediatrie (EPA), Academiei Europene de Pediatrie (EAP).

Mesajul de despărțire al colegilor care i-au fost alături zilnic: „Colectivul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași anunță cu profundă durere stingerea din viață a distinsului profesor doctor Marin Burlea. Medic pediatru de excepție, cadru didactic eminent, întemietor de școală și deschizător de drumuri, dar mai ales prieten drag. Profesorul Marin Burlea a condus destinul acestui spital vreme de 20 de ani, în condiții grele și a reușit să-l ridice în rândul celor mai prestigioase centre medicale de profil. Drum bun Domnule Profesor alături de îngeri, iar imaginea dumneavoastră va rămâne vie în conștiința noastră”.

Un comentariu la "Cel mai iubit medic din România a încetat din viață. Dr. Marin Burlea va fi înmormântat luni"

  1. anca   27/10/2018 at 8:04 am

    condoleante familiei !

    Răspunde

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.