Cele mai slabe echipe de campanie de la Iaşi se bat în comunicate

Cele mai slabe echipe de campanie de la Iaşi se bat în comunicate

Un comunicat postat astăzi pe pagina de Facebook a PNL Iaşi a stârnit o reacţie imediată din partea viceprimarului cu atribuţii de primar Mihai Chirica, care, la rândul său, a postat un comunicat pe pagina de Facebook a PSD Iaşi. În fapt, este un fel de război penibil între comunicatorii celor două partide, care încearcă să fie ironici, deştepţi şi… documentaţi, când, în realitate, sunt exact pe dos.

Prezentăm în continuare cele două comunicate, extrem de lungi, foarte greu de citit şi lipsite de conţinut real.

Comunicatul PNL se intitulează „Dați cărțile pe față: Ieșenii cer deconspirarea cumetriilor lui Chirica din Primărie” şi în prezentăm exact aşa cum a fost scris:

Conducerea filialei ieșene a PNL a observat cu surprindere noile mișcări de personal petrecute la Primăria Municipiului Iași și la instituțiile subordonate. Astfel, așa cum au arătat reprezentanții presei locale, în ultima parte a anului 2015 și în primele zile ale lunii ianuarie 2016, la Primăria Iași au avut loc mutări de personal:

Vasile Cîtea, secretar general al PSD Iași, a fost numit fără concurs director adjunct la SC Salubris SA, societate aflată în subordinea Primăriei;

Constantin Simirad jr. (feciorul fostului primar Constantin Simirad) a fost angajat, prin detașare și fără concurs, la Biroul Cooperare Transnațională, birou aflat în subordinea Direcției de Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei;

Mihaela Tulică (cumătra lui Mihai Chirica, viceprimar cu atribuții de primar) a fost numită șefă a Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale, după ce anterior ocupase o funcție tot în cadrul Poliției Locale, instituție aflată în subordinea Primăriei.

Toate aceste mutări arată că putem vorbi de un fenomen periculos (angajarea sau promovare în funcții-cheie a persoanelor care fac parte din anturajul sau sunt rubedenii cu Mihai Chirica, viceprimar cu atribuții de primar). Să fie acesta ”noul început” despre care vorbește Mihai Chirica, viceprimar cu atribuții de primar, un nou început în care angajările la Primăria Iași se fac ca pe vremea PCR, adică ”pile, cumetrii și relații”? În aceste condiții, conducerea PNL Iași solicită:

1) Numărul și numele tuturor persoanelor venite prin detașare la Primăria Municipiului Iași și la toate instituțiile subordonate acesteia și Consiliului Local Iași, începând cu 1 mai 2015 (de când Primăria e condusă de facto de Mihai Chirica) și până în present;

2) Perioada pe care este realizată detașarea (de precizat și cazurile în care s-au făcut deja prelungiri ale detașărilor);

3) Pozițiile/posturile ocupate de fiecare persoană în parte;

4) Salariile pe care au venit respectivele persoane (detaliat la fiecare în parte);

5) Salariile pe care le-ar fi luat persoanele dacă ar fi fost încadrate pe aceleași posturi, însă prin concurs și nu prin detașare.

Departamentul de Comunicare al PNL Iași”.

Reacţia vicepreședintelui PSD Mihai Chirica arată în felul următor:

Domnilor din Podu Roș, treziți-vă la realitate!

Am citit cu indignare compunerea așa-numitului Departament de Comunicare al PNL Iași prin care niște anonimi din Podu Roș îmi cer să fac „dezvăluiri bombă”, de tip „breaking news”, despre politica de personal a Primăriei Municipiului Iași. Încă de la început, vreau să îmi exprim revolta față de tupeul cu care acești indivizi îndrăznesc să își exprime frustrările și fanteziile în numele ieșenilor, care, vezi Doamne!, ar „cere deconspirarea cumetriilor lui Chirica din Primărie”. Dar, tocmai fiindcă e posibil ca și alți ieșeni să fi citit eseul liberal, aș vrea să fac unele precizări.

Mai întâi, în cele opt luni de când conduc municipalitatea ieșeană, în aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Iași nu a fost angajată nicio persoană care să se afle în vreo relație de rudenie – de familie sau prin alianță – cu mine! Scribii liberali apelează la un mizerabil atac la persoană atunci când fac referire la doamna Mihaela Tulică, un profesionist exemplar și angajat al Poliției Locale încă de la înființarea acesteia, acum aproape zece ani. De-a lungul carierei, grație rezultatelor profesionale, doamna respectivă a ocupat și alte funcții de conducere înainte să fie numită în funcția de șef al Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale. Demn de menționat că această funcție a devenit vacantă în urma trimiterii în judecată a fostului titular al postului, în dosarul în care în care primarul suspendat dă socoteală în fața legii pentru că a folosit aceeași Poliție Locală pentru a-și rezolva problemele personale… Un minim efort de documentare ar fi lămurit această situație, asta, desigur, dacă adevărul i-ar fi interesat pe liberali, iar nu crearea unui fals scandal de presă…

Nu vreau să intru în această manieră polemică în detalii despre politica de personal a Primăriei Municipiului Iași, politică pe care am gestionat-o în ultimele opt luni. Vreau însă ca ieșenii de bună-credință să fie siguri că persoanele nou venite în aparatul de specialitate al municipalității au studiile și pregătirea necesare pentru desfășurarea activității și că numirea lor s-a făcut cu respectarea legii. Mai mult, numărul de persoane angajate în ultimele luni este mai mic decât al celor care au părăsit, din motive bine întemeiate, municipalitatea ieșeană, Primăria reușind astfel să facă economii deloc neglijabile la fondul de salarizare, asta și cu creșterea eficienței. E bine de știut și că o parte a celor care au părăsit Primăria au făcut-o fie pentru că au fost implicați în diverse scandaluri cu iz penal, fie pentru că nu se mai simțeau la locul lor în absența primarului suspendat, cel care, de fapt, îi angajase și promovase în funcții… Să înțeleg că, din punctul de vedere al liberalilor, este normal ca posturile publice să continue să fie ocupate tocmai de aceia care au dovedit că nu mai pot face cinste acestor funcții?! Dincolo de asta, mărturisesc că pentru mine este halucinant să constat că unii dintre cei care nu își mai găseau locul în Primărie și-l găsesc, acum, taman în Podu Roș sau în alte structuri apropiate de PNL Iași!

Mai vorbesc „comunicatorii” din Podu Roș, într-o încercare penibilă de a fi ironici, și despre „noul început” pe care am promis să îl promovez în activitatea administrativă și politică, făcându-se că uită că politica de personal de tip „PCR (pile, cumetrii și relații)” a fost dusă la extrem atât de mai vechea, cât și de mai noua conducere a PNL Iași… Citesc și eu presa, ca și domnii din Podu Roș, și constat că actualii lideri interimari ai PNL Iași au reușit să „perfecționeze” politica de personal a domnului Relu Fenechiu, care își numise finul în chiar înalta demnitate de șef al cancelariei prefectului, instituție eminamente apolitică!

Acestea fiind spuse, domnilor liberali, constat, deloc cu surprindere, că vă încăpățânați să faceți politică într-o realitate paralelă, una în care guvernează ipocrizia, iresponsabilitatea și incompetența. Nu îmi permit, precum domniile voastre, să vorbesc în numele locuitorilor acestui oraș, dar sper că ieșenii vor fapte, seriozitate și competență, nu oferta liberală de atacuri la persoană, acuzații nefondate și scandal ieftin!”

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.