China şi Chirica au lansat „revoluţia toaletelor publice”

China şi Chirica au lansat „revoluţia toaletelor publice”

Peste 50.000 de toalete publice au fost instalate sau renovate în China în cadrul unei „Revoluţii naţionale a toaletelor”, anunţau ieri agenţiile de presă. Mai mult, până la sfârşitul anului, ar urma să fie instalate alte mii de toalete noi şi strălucitoare, în locul foselor care ofereau puţin confort şi intimitate.

Inspirat de această revoluţie din China, primarul Iaşiului, pe numele lui Mihai Chirica, a luat şi el decizia de a rezolva problema WC-urilor din municipiu, mergând pe cumpărarea unor toalete… automate! „Am optat pentru o soluţie modernă, la fel după cum există în Bucureşti şi în alte oraşe din Europa. Le vom monta acolo unde este nevoie de ele (…) Este un subiect care nu trebuie neglijat şi nu trebuie să ne fie ruşine să îl abordăm. Este o măsură de civilizaţie, într-un oraş din ce în ce mai vizitat”, a anunţat Mihai Chirica în „Curierul de Iaşi”.

Nu înţelegem de ce Mihai Chirica a ascuns faptul că s-a inspirat de la chinezi (chiar nu e o ruşine, dată fiind puterea lor economică din acest moment), însă trebuie să recunoaştem că ne distrează interesul brusc al primarului pentru toalete. Poate a fost convins de ceea ce a relatat agenţia chineză de presă Xinhua: „În locurile turistice, vizitatorii erau furioşi din cauza insuficienţei numărului toaletelor, a faptului că erau murdare şi a lipsei personalului de întreţinere”. Sau poate a fost convins de valoarea investiţiei: „Valoarea estimată a achiziţiei este de 650.760 de lei, fără TVA”!

De aspectul lor nu avea cum să fie încântat, deoarece, dacă faci o comparaţie mică între ceea ce propune Chirica şi ceea ce realizează chinezii, îţi dai seama că pe primarul nostru nu l-a interesat nici pe departe „civilizaţia”, pentru că aceste plasticele estetice vor fi devalizate în cel mai scurt timp posibil… În plus, turiştii care vin la Iaşi sunt atât de puţini încât le sunt de ajuns toaletele „spaţiilor de cazare”!

Dar, nu-i aşa?, intenţia contează. Iar aceasta spune că primarul Mihai Chirica va începe la Iaşi, după revoluţia cailor de la Poliţia Locală, revoluţia toaletelor publice!

P.S. În China, potrivit agenţiei naţionale ştiri, un sondaj recent arată că 80% din turişti ar trebui să fie de acum înainte mulţumiţi de toalete!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.