Cine a interpretat prima dată „Ciobănaş cu trei sute de oi”?

Cine a interpretat prima dată „Ciobănaş cu trei sute de oi”?

Una dintre cele mai cunoscute romanţe, „Ciobănaş cu trei sute de oi”, a fost compusă de Mihai Lydic, pe un text al lui Pascal G. Alexandru. Melodia a fost înregistrată prima dată în 1963, în interpretarea Ioanei Radu şi a surorii acesteia, Mia Braia.

Numele reala al Ioanei Radu a fost Eugenia (Jana) Braia, conform cărţii „Romanşa unei vieţi”, scrisă de Harry Negrin. Născută pe 17 februarie 1917, la Craiova, Ioana Radu s-a stabilit în 1936 la Bucureşti. Şi-a făcut debutul său la radio la 30 aprilie 1939, într-un program de muzică uşoară cu sora sa, Mia Braia, şi Petre Alexandru.

Pseudonimul Ioana Radu a fost ales de Ion Filionescu, odată cu apariţia artistei la radio. Ioana Radu a murit la 19 septembrie 1990.

Romanţa înregistrată de Ioana Radu şi Mia Braia a fost preluată şi interpretată, de-a lungul anilor, de mulţi artişti: Maria Ciobanu, Constantin Florescu, Nicolae Furdui Iancu, Alexandru Arşinel, Fuego, precum şi în varianta la nai, de maestrul Gheorghe Zamfir.

În 1993, la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov, romanţa „Ciobănaş cu trei sute de oi” a fost interpretată, în limba română, de celebrul cântăreţ italian Toto Cutugno.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.