Cine l-a îmbătat cu apă rece pe Mihai Chirica?

Cine l-a îmbătat cu apă rece pe Mihai Chirica?

La exact două zile după ce Antena 3 a publicat un material în care l-a făcut pe Mihai Chirica de nu mai avea săracul pe unde să-şi scoată cămaşa (sau, mai nou, ia), a ieşit pe piaţă un sondaj, realizat de IRES şi difuzat de Digi 24, în care vicele cu vise de primar a fost „umflat” cu un neverosimil procentaj câştigător pe Iaşi.

Sondajul realizat de IRES spune, în privinţa intenţiei de vot a ieşenilor, ceva de genul: Mihai Chirica (PSD) – 31%, Marius Bodea (PNL)– 12%, Andrei Postolache (independent) – 5%, Anca Preda (independent) – 3%, Viorel Blăjuţ (independent) – 2%, Petru Movilă (PMP) – 2%, Radu Botez (ALDE), Camelia Bogdănici (UNPR) şi Traian Dobre (PSRo)– câte 1%. Sondajul a fost efectuat telefonic în două zile (!!!). 24% dintre intervievaţi au spus că sunt indecişi, 10% nu au vrut să răspundă, iar 8% au zis că nu votează.

Am stat oleacă şi am analizat acest sondaj pe care toată lumea l-a înghiţit pe nemestecate şi am ajuns la câteva concluzii nu prea măgulitoare pentru Chirica:

1. IRES concurează la titlul de cel mai slab institut de sondare a opiniei publice din România. Printre greşeli se numără exit-poll-ul din Republica Moldova, unde IRES a dat câştigător PLDM cu 34% şi următorul clasat (PCRM) cu 26%, în timp ce lucrurile au stat taman pe dos: PLDM a obţinut 29%, iar PCRM – 39%! La alegerile locale din 2012, la Cluj Napoca, acelaşi institut l-a dat pe Marius Nicoară câştigător la primărie, cu 42%, însă în realitate a câştigat Emil Boc cu 40%!

2. IRES îi aparţine lui Vasile Dîncu, fost PSD (din celebrul grup de la Cluj) şi actual apropiat al partidului. Scopul sondajului a fost acela de a mai spăla puţin din pata pusă de Antena 3 pe faţa lui Chirica.

3. Să spui că independenta Anca Preda poate să scoată un scor mai mare decât Camelia Bogdănici şi, implicit, UNPR este o tâmpenie, în condiţiile în care este aproape imposibil să scoţi voturi fără ajutorul unor structuri de partid. Probabil vă aduceţi aminte cam ce scoruri lamentabile au obţinut Mugur Isărescu sau Sorin Oprescu în momentul în care au candidat ca independenţi la preşedinţie.

4. Să crezi că 5% dintre ieşeni l-ar vota pe independentul Andrei Postolache este iarăşi o tâmpenie, în condiţiile în care, mare IT-ist, Postolache nu are nici pe Facebook atâţia prieteni cât să formeze 5% din populaţia votantă a municipiului Iaşi!

5. Autointitulatul lider al presei ieşene, adică Ziarul de Iaşi, a preluat imediat acest sondaj, însă, ce să vezi, la două zile distanţă, dacă vroiai să-l citeşti, el dispăruse de pe site (vezi foto)! – http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/sondaj-ires-mihai-chirica-dorit-de-cei-mai-multi-ie-eni-pentru-functia-de-primar—128434.html.

6. 24% procentul celor indecişi? Plus 10 % care nu au vrut să răspundă. Pe bune, o treime din populaţia Iaşiului nu ştie cu cine va vota? Unde aţi mai întâlnit aşa ceva, cu două săptămâni înainte de alegeri?

7. Mihai Chirica se laudă că are 46% în propriile sondaje, cu 10 procente mai mult decât Marius Bodea. IRES a reuşit să-l dea câştigător pe micuţ la o diferenţă în care nici măcar el nu crede.

8. În condiţiile în care sondajele interne ale PSD dau o diferenţă de maximum 10% între Chirica şi Bodea şi în condiţiile în care nervozitatea actualului viceprimar cu atribuţii de primar este tot mai mare, vă daţi seama că diferenţa aceasta este, în realitate, atât de mică încât rezultatele alegerilor pot fi răsturnate oricând?

Acum, sincer, nu e treaba noastră, dar ăştia de IRES nici măcar pe Mihai Chirica nu au reuşit să-l mintă atât de credibil încât să creadă că va câştiga alegerile!

sondaj-1

 

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.