Cine l-a terfelit pe Iohannis în Der Spiegel?

Cine l-a terfelit pe Iohannis în Der Spiegel?

Lăudat în presa occidentală înainte de alegerile din 2014, preşedintele Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă, 12 martie, să cunoască pe propria piele aciditatea comentariilor din mass-media germană.

Conform unui articol publicat în Der Spiegel şi intitulat „Preşedintele României Klaus Iohannis: diletantul”, liderul României este catalogat drept „diletant” şi este criticat pentru o serie de măsuri, printre care şi retragerea distincţiei prezidenţiale pentru Laszlo Tokes. „Klaus Iohannis, preşedintele de etnie germană al României, şi-a început mandatul cu mari promisiuni de reformă, dar Administraţia sa este un dezastru. Acum, i-a abandonat şi pe eroii Revoluţiei din 1989”, comentează Keno Verseck, cel care a semnat articolul în Der Spiegel. Acesta continuă, spunând că foştii simpatizanţi ai lui Iohannis sunt acum dezamăgiţi de performanţele politice ale preşedintelui României. „Când a preluat funcţia de preşedinte, în decembrie 2014, la exact un sfert de secol de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, Iohannis a promis o Românie a lucrului bine făcut: valori democratice, stat de drept, eliminarea corupţiei. În schimb, a avut doar decizii controversate. Mulţi alegători sunt dezamăgiţi, iar analiştii politici îi reproşează diletantismul şi tăcerile frecvente. De fapt, tăcerea a devenit marca înregistrată a lui Iohannis. Fie că este vorba de scandaluri de corupţie ori de adoptarea unor legi controversate, când ar fi necesar ca şeful statului să se exprime, Iohannis păstrează tăcerea sau postează un scurt mesaj pe Facebook”, se mai notează în Der Spiegel.

Dar, cine este, totuşi, Keno Verseck, jurnalistul care şi-a permis să terfelească imaginea preşedintelui Iohannis în prestigiosul Der Spiegel?

Keno Verseck este un jurnalist care lucrează în regim de freelancer. S-a remarcat, printre altele, şi în vara anului 2012, când a scris în Der Spiegel şi Deutsche Welle despre aşa-zisa lovitură de stat din România, citând personalităţi locale, printre care fostul consilier prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs, Monica Macovei sau fost consilieră a acesteia, avocata Laura Ştefan.

Keno Verseck se prezintă ca „jurnalist german, născut în 1967 la Rostock, specializat în domeniul ştiinţelor şi ţărilor est-europene (?), în special România şi Ungaria”. Lucrează pentru radioul şi televiziunea germană şi pentru diferite ziare de limbă română şi germană printre care şi Die Tageszeitung, Der Standard şi Berliner Zeitung.

Conform site-ului Institutului Cultural Român, Keno Verseck a avut statutul de corespondent în România al ziarului „Tagesallgemeine Zeitung” între anii 1991-1999. Jurnalistul a colaborat în trecut cu ICR. De exemplu, Conferinţa „Religie şi societate în România”, organizată de ICR între 1 noiembrie şi 5 decembrie 2007, în cadrul „Zilelor româneşti la Berlin”, în colaborare cu Europäische Akademie Berlin, l-a avut ca moderator pe… Keno Verseck!

În 2012, Keno Verseck a scris pe site-ul „Deutsche Welle” un articol, „Romania gone astray” (România a luat-o razna)”, preluat atunci de toată propaganda care lucra pentru Traian Băsescu, inspirat din tot felul de declaraţii politice şi fără legătură cu realitatea imediată. Iată ce scria marele jurnalist german: „For weeks, Prime Minister Victor Ponta’s government has tried to have suspended President Traian Basescu removed from office, violating laws and rulings by the Constitutional Court as a means to an end” (De mai multe săptămâni, guvernul premierului Victor Ponta încearcă să îl demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu, încălcând astfel legi şi reguli ale CCR pentru a îşi atinge scopul)”.

Fără comentarii!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.