Cine va conduce PMP la Iaşi

Cine va conduce PMP la Iaşi

Traian Băsescu a declarat miercuri, 20 iulie, după aprobarea fuziunii cu UNPR (în urma Congreselor extraordinare ale PMP şi UNPR), că obiectivul partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă este obţinerea a 15-20% din voturile românilor.

Întrebat dacă este de acord cu „profilul de premier al lui Dacian Cioloş”, Băsescu a răspuns: „Pot fi de acord cu orice, dar cel mai bun profil de premier sunt eu”.

Citeşte şi „Camelia Bogdănici a ajuns din nou lângă Elena Udrea şi Traian Băsescu”

Structurile în teritoriu ale PMP şi UNPR fuzionează strict pe baza rezultatelor din alegeri. „Acolo unde organizaţia judeţeană de la UNPR a obţinut un scor mai bun are preşedinţia organizaţiei, acolo unde a obţinut PMP are PMP preşedinţia”, a spus Băsescu.

Să vedem, însă, cum stau lucrurile la Iaşi.

În Consiliul Local al Municipiului Iaşi, PMP are 2 consilieri, iar UNPR niciunul. În Consiliul Judeţean Iaşi, PMP are 3 consilieri, iar UNPR – 2. La nivelul întregului judeţ Iaşi, UNPR a scos 105 consilieri locali, iar PMP doar 73. În ceea ce priveşte numărul primarilor, UNPR are 5, iar PMP – 1.

Un calcul simplu arată că la nivelul judeţului Iaşi conducerea ar trebui asigurată de Gheorghe Emacu, liderul UNPR, Petru Movilă (şeful vechiul PMP) trebuind să se mulţumească doar cu locul 2! Greu de spus dacă se va întâmpla aşa, în condiţiile în care Movilă este vicepreşedinte naţional al PMP (în forma sa fără UNPR) şi un apropiat al preşedintelui Băsescu. Însă, dacă interpretăm cuvânt cu cuvânt declaraţiile fostului preşedinte al României, Iaşiul ar trebui condus de Emacu!

În ceea ce priveşte ale procent de 15-20% la alegerile parlamentare, la Iaşi lucrurile sunt departe de obiectivul stabilit la centru! Astfel, dacă luăm în considerare voturile pentru consilieri locali la alegerile din 5 iunie, la nivelul judeţului Iaşi, pentru UNPR şi PMP au votat în total 36.393 de oameni. Totalul voturilor valabil exprimate a fost de 292.941, iar numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 315.826 (numărul total al alegătorilor prevăzuţi în listele electorale a fost de 748.111).

Mini-fotbalistul Chirica se crede mare!

Fără să ne mai lungim, dacă facem un calcul simplu (presupunând că voturile celor două partide s-ar aduna) noul PMP nu ar obţine mai mult de 12%! De aici şi până la 20% este cale lungă, mai ales că între PMP şi UNPR vor începe luptele interne pentru putere.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.