Coloanele de la Limpedea

Coloanele de la Limpedea

Coloanele de la Limpedea reprezintă o rezervaţie naturală geologică, un zid de stâncă vulcanică înalt de circa 100 de metri, format din sute de coloane de piatră, paralelipipedice. Coloanele au o înălţime de 15 metri, iar circumferinţa lor depăşeşte un metru.

Întins pe o suprafaţă de 3 hectare, la o altitudine medie de 300 metri, monumentul naturii asemuit cu o „orgă de piatră” are mici terase cu petece de vegetaţie, astfel că locul duce cu gândul la perioada preistorică.

În arealul său se află roci metamorfice de andezit şi dacite piroxenice, constituite din felspaţi, în care, în partea centrală, apar coloanele paralelipipedice, ca rezultat al răcirii lavelor. Pe fisurile de răcire apar filonaşe de calcit scalenoedric, cu geode şi zeoliţi.

Accesul spre rezervaţie se face de pe DN18 (confluenţa Firizei cu Sasarul), din partea estică a municipiului Baia Mare, se merge pe drumul spre nord, pe Valea Firizei, prin cartierul Ferneziu, circa 4 kilometri.

Declarată arie protejată pin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 rezervaţia se află în parte de nord a oraşului Baia Mare, cartierul Ferneziu, la capătul străzii Barajului, colţ cu strada Luncii, spre Lacul Firiza.

În vecinătatea rezervaţiei se află mai multe obiective de interes turistic: lăcaşuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale printre care Centrul istoric, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Turnul Ştefan, sau Rezervaţia naturală „Tăul lui Dumitru”.coloane-limpedea

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.