Cum a reflectat presa de astăzi inculparea lui Mihai Chirica în „dosarul Skoda”

Cum a reflectat presa de astăzi inculparea lui Mihai Chirica în „dosarul Skoda”

Evenimente de genul celui la care am fost martori ieri, 5 iulie 2017, ne arată fără putință de tăgadă cât de serioasă este presa ieșeană. În felul acesta aflăm și noi cui îi este aservită presa, cine încearcă să-și informeze corect cititorii și care sunt patronii de presă „prieteni” cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Dacă „Ziarul de Iași” a făcut eforturi să-și informeze corect cititorii, nu același lucru se poate spune despre ziarul „Evenimentul”, care a dat o direcție clar pro-Chirica în textul scris, luând de bune și slăvind toate declarațiile făcute de primarul Iașiului pe 5 iulie. În ceea ce privește BZI, despre care se spune că este pro-Chirica, acesta a încercat un fel de dans pe bârnă, chinuindu-se să nu-l atace pe primar, dar nici să nu producă vreo daună celorlalți care apar în „dosarul Skoda”.

Ziarul de Iași are un titlul inspirat, spunem noi: „Dosarul Skoda: Mihai Chirica, pe sens unic spre DNA. 10 sechestre pe avere la Primărie”. Textul, din care reproducem un fragment, este unul căruia greu îi poți găsi vreo notă de dezinformare: „Zile frământate la Palatul Roznovanu după ce procurorii DNA Iaşi au adus în prim plan un dosar ale cărui fapte datează din 2013. Având un traseu cel puţin suspect, ancheta privind modul în care s-a încheiat un contract de leasing, în 2014, de către Primăria Iaşi, îi dă mari emoţii actualului primar, Mihai Chirica. Acesta ar fi trebuit să se prezinte, ieri, la sediul DNA Iaşi, pentru a i se prezenta calitatea de inculpat şi, implicit, acuzaţii de abuz în serviciu. Surse apropiate primăriei au precizat că Mihai Chirica ar fi ştiut de cel puţin trei zile că urmează a fi audiat în dosarul „Skoda“, audierea urmând să aibă loc miercuri, 5 iulie, la ora 17. Ieri, de la primele ore ale dimineţii, în spaţiul public a apărut informaţia privind audierea primarului. După mai bine de cinci ore, edilul a organizat o conferinţă de presă în care a negat că ar fi fost chemat la DNA, spunând însă că, dacă va fi chemat, va merge în faţa procurorului de caz. Ieri, exista informaţia, neconfirmată oficial, că Mihai Chirica ar fi stabilit împreună cu anchetatorii să fie audiat, ulterior, printr-o citaţie telefonică”.

Cei de la ziarul „Evenimentul” au înghițit pe nemestecate absolut tot ceea ce a debitat Mihai Chirica în conferința de presă, fără să-și dea seama că sunt declarații care se bat cap în cap sau să se întrebe de ce primarul municipiului Iași refuză să răspundă la unele întrebări. Titlul „Fostul şi actualul primar dau explicaţii în Dosarul Skoda” ne transmite că ziarul „Evenimentul” încearcă parcă să-și ceară scuze de la Mihai Chirica pentru faptul că a scris despre el.

Iată un fragment din ceea ce au scris cei de la „Evenimentul”: „Primarul Mihai Chirica a oferit ieri clarificări în ceea ce priveşte cumpărarea a patru autoturisme Skoda, achiziţie care ar face obiectul unui dosar întocmit de DNA şi în care sunt implicate mai multe persoane, foşti sau actuali angajaţi ai Primăriei. Astfel, Mihai Chirica a menţionat că, pe fondul speculaţiilor din spaţiul public, nu i-a fost solicitată prezenţa la DNA pentru audieri. (…) Mihai Chirica a mai precizat că nu are nimic a-şi reproşa şi nici nu se simte vânat”.

O tentativă mai grosolană de spălare a lui Chirica nu am mai văzut până acum.

În ceea ce privește BZI, se vede clar că a vrut să evite acest subiect, atât după modul în care l-a plasat în pagină, cât și după faptul că nu a vrut să „atingă” pe nimeni. Titlul din BZI este „Doua zile de foc pentru angajatii primariei Iasi. Dosarul Skoda fierbe – FOTO, VIDEO”, iar partea de început a textului spune doar atât: „• Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in ceea ce priveste dosarul “Skoda” • La audieri au fost adusi directori din primarie, fosti angajati, dar si fostul primar Gheorghe Nichita • Primarul Mihai Chirica a declarat ca nu are calitatea de inculpat • “Nu sunt in faza de urmarire a cercetarii penale si n-o sa fug nicaieri daca voi fi chemat”, sustine primarul Chirica”.

Acum, este evident că nu aveau cum să se dezică de Mihai Chirica după ce l-au susținut atât timp, dar cel puțin au încercat să „meargă pe sârmă”.

Una peste alta, trebuie să recunoaștem că BZI a reușit să se facă de râs mult mai puțin decât ziarul „Evenimentul”, tendința pro-Chirica a acestora din urmă fiind cât se poate de evidentă.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.