Cum îi ajută mierea de albine pe fumători

Cum îi ajută mierea de albine pe fumători

La fumători, celulele sunt „atacate” de radicali liberi, care declanşează un fenomen de oxidare, aflat la originea îmbătrânirii accelerate. În această situaţie, antioxidanţii joacă un rol esenţial de protecţie, iar cei din mierea de albine prezintă un real interes.

O suplimentare a cantităţii de miere reduce procesul de oxidare la şobolanii expuşi fumului de ţigară, conform unor studii recente.

Un studiu asemănător, efectuat pe om, a condus la rezultate semnificative. S-au creat două grupuri de fumători: unii au primit o cantitate suplimentară de miere (20 de grame pe zi) timp de trei luni, iar ceilalţi, nu. Prima observaţie a fost că stresul oxidativ rămâne mai ridicat la ambele grupuri de fumători faţă de nefumători. Totuşi, în rândul fumătorilor, o cantitate suplimentară de miere de albine a scăzut semnificativ stresul oxidativ şi a îmbunătăţit nivelul de antioxidanţi, care neutralizează o parte din radicalii liberi asociaţi cu fumatul.

Putem spune, aşadar, că un consum zilnic de miere de albine ar putea fi benefic fumătorilor, întrucât atenuează formarea de radicali liberi şi reacţia de stres oxidativ, proces nefast pentru organism care contribuie la dezvoltarea cancerului (îndeosebi al căilor respiratorii) şi a bolilor cardiovasculare.

Mierea de albine, oricâte efecte benefice ar avea, nu este suficientă pentru a contracara efectele negative ale fumatului.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.