Cum trebuie să procedați dacă vreți să vă luați animalul de companie în vacanță, în Uniunea Europeană

Cum trebuie să procedați dacă vreți să vă luați animalul de companie în vacanță, în Uniunea Europeană

Centrul European al Consumatorilor – ECC Romania vă arată care sunt regulile generale pe care trebuie să le respecți atunci când plecați cu animalul de companie într-o țară din Uniunea Europeană.

În primul rând, animalul trebuie să fie mai mare de 3 luni, deoarece trebuie vaccinat împotriva rabiei, iar acest lucru nu este posibil mai devreme.

Dacă animalul dee companie este câine, pisică sau dihor, trebuie să aveți un pașaport UE pentru animalele de companie eliberat de un veterinar autorizat în acest sens de autoritatea competentă. Acest pașaport certifică faptul că animalul de companie a fost vaccinat împotriva rabiei cu mai mult de 21 de zile și cu mai puțin de 1 an înainte de data plecării. În unele state membre UE sunt necesare și alte tratamente aplicate animalului de companie, pentru a fi permisă intrarea, precum deparazitarea.

Tot pentru câini, pisici și dihori este nevoie ca animalul să poată fi identificat cu un microcip. Pentru animalele care au fost tatuate pentru identificare până în anul 2011, acestea pot intra într-un alt stat membru (cu excepția Marii Britanii, Irlandei și Maltei) fără a fi nevoie de microcip, dacă acel tatuaj este clar și lizibil.

Pentru alte animale de companie este posibil să ți se ceară un certificat de sănătate emis de un veterinar.

Trebuie să luați în considerare faptul că fiecare stat membru poate impune reguli suplimentare privind intrarea cu un animal de companie pe teritoriul său (reguli care țin de sănătatea animalelor) sau chiar pot interzice intrarea unor anumite rase de animale. Puteți verifica care sunt condițiile intrând pe site-urile autorităților competente din UE utilizând acest link: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en.

De asemenea, în cazul în care călătoriți cu mai mult de 5 animale de companie, aceasta este considerată a fi o călătorie comercială și sunt impuse alte reguli. De aceea este bine să luați legătura cu autoritatea competentă pentru mai multe informații. La noi aceasta este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor.

Transportul cu mașina proprie

Asigurați-vă că animalul de companie este securizat și că nu reprezintă un risc pentru sine sau pentru tine.

Câinii ar trebui transportați securizați cu o centură sau într-o cutie adecvată pentru transport. Tot într-o cutie specială ar trebui transportate și animalele mici.

Evitți să călătoriți pe caniculă și nu vă lăsați animalul de companie singur în mașină. Dacă plănuiți o călătorie mai lungă, ar fi bine să vă obișnuiți animalul de companie dinainte cu mașina și cutia de transport.

Transportul cu trenul

Fiecare companie feroviară își poate stabili propriile reguli privind transportul animalelor de companie. De obicei, animalele mici trebuie ținute în cutii pentru transport, iar câinii trebuie ținuți în lesă și să poarte botniță. În unele cazuri chiar și animalul dvs de companie va trebui să aibă bilet de tren. Pentru mai multe informații, contactează compania feroviară înainte de călătorie.

Transportul cu avionul

Călătoria cu avionul poate fi mai rapidă, dar este un pic mai complicată. Fiecare companie aeriană își poate stabili propriile reguli.

Unele companii vă pot solicita să declarați că vreți să călătoriți cu animalul de companie în timpul procesului de rezervare. Alte companii acceptă să fie informate asupra acestui fapt și mai târziu, dar impun anumite termene limită. În sfârșit, există și companii care refuză transportul animalelor de companie sau care acceptă doar anumite animale.

Cele mai multe companii aeriene fac excepții pentru câinii de asistență și ghidare și le permit călătoria în cabina pasagerilor, chiar dacă nu întrunesc mărimea și greutatea necesare. Trebuie însă să țineți minte că spațiul pentru acești câini este limitat și să anunțați compania din timp.

În general, călătoria cu un animal de companie în avion necesită o cutie de transport care să îndeplinească următoarele condiții (IATA):

-animalul trebuie să aibă suficient spațiu pentru a sta în picioare, pentru a se întoarce și pentru a sta culcat.

-este ventilată în mod adecvat, dar închisă, astfel încât animalul să nu poată ieși.

-podeaua cutiei trebuie să fie solidă și să nu permită scurgerea lichidelor.

-are containere pentru mâncare și apă care pot fi accesate din exterior pentru a fi umplute.

Companiile aeriene stabilesc dacă animalul de companie poate călători în cabina pasagerilor sau în cală în funcție de mărimea și greutatea animalului și a cutiei de transport.

Taxele de transport pot varia în funcție de distanță, greutate etc.

 

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.