Dacă nu vă spălați mașinile când ieșiți de pe șantier riscați o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei

Dacă nu vă spălați mașinile când ieșiți de pe șantier riscați o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei

În ședința Consiliului Local de marți, 29 august, a fost aprobat proiectul privind noul regulament privind lucrările de construcție din Iași.

Dezvoltatorii imobiliari sunt obligați astfel să adopte o serie de măsuri pentru reducerea poluării cu praf.

Conform noului regulamentt, șantierele au fost împărţite în trei categorii în funcţie de posibilul impact asupra mediului: cu risc scăzut (construire / demolare casă familială cu maximum două apartamente), cu risc mediu (proiecte de dezvoltare implementate pe o suprafaţă de teren de până la 2.000 metri pătrați, zone rezidenţiale cu locuinţe colective şi / sau funcţiuni complementare zonei de locuit) şi risc ridicat (proiecte de dezvoltare implementate pe o suprafaţă de teren de peste 2.000 metri pătrați, construirea de ansambluri rezidenţiale sau industriale).

În acest sens au fost prevăzute măsuri, recomandări şi obligaţii. Astfel, pentru fiecare tip în parte sunt stabilite mai multe măsuri printre care ridicarea de bariere în jurul activităţii cu praf, utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului, interzicerea focului în aer liber, elaborarea unui plan pentru şantier, curăţarea şi spălarea roţilor vehiculelor la plecarea din şantier sau acoperirea cu prelate a vehiculelor descoperite.

În cazul șantierelor cu risc ridicat de poluare regulamentul prevede existenţa unor aparate de măsurare a poluării cu praf, atât în interiorul, cât şi în exteriorul şantierului. Instrumentele menționate vor furniza date care vor putea fi descărcate în timp real de municipalitate.

Zonele cu depăşiri ale emisiilor particulelor de praf se vor marca cu panouri vizibile marcate „Zonă periculoasă”, unde se va menţiona tipul de poluant şi impactul asupra sănătăţii populaţiei.

Același regulament prevede o serie de norme care pot avea darul de a mai diminua poluare din municipiu. Astfel, prin acest regulament „este obligatorie curățarea sau spălarea eficientă a tuturor vehiculelor înainte de plecarea din șantier”; „toate încărcpturile ce sunt transportate din șantier trebuie să fie acoperite prin utilizarea de prelate…”; de asemenea, „este interzis focul deschis pe șantier, în aer liber”!

Nerespectarea acestor reguli, precum și a altor, se sancționează cu amenzi destul de piperate.

Noul regulament al constructorilor, precum și contravențiile prevăzute de acesta pot fi consultate AICI.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.