De când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii

De când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii

Ziua Internaţională a Femeii sau Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională, cum este denumirea sa oficială, a fost oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Ea se sărbătoreşte în fiecare an, la 8 martie, în întreaga lume.

Ziua Internaţională a Femeii a apărut pe fondul unor mari tulburări sociale, originile sale regăsindu-se în mişcările sindicale produse în America, la începutul secolului al XX-lea. În SUA, în 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. În 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA pe 28 februarie. Ca o paranteză, femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.

În 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Pe 19 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus faţă de dreptul de vot şi de a ocupa o funcţie publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională şi de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.

Cu prilejul Anului internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii la 8 martie.

În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.

ONU Femei (UN Women), entitatea ONU responsabilă cu egalitatea între sexe şi drepturile femeilor, a fost înfiinţată, după patru ani de negocieri, în iulie 2010. Şi-a început oficial mandatul la 1 ianuarie 2011. Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este îndepărtarea diferenţelor între sexe, ce are drept consecinţă faptul că femeile nu sunt corect reprezentate în structurile decizionale politice şi economice. Mai mult, ele continuă să fie abuzate de familie şi de societate.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.