De ce femeile nu îmbătrânesc la fel

De ce femeile nu îmbătrânesc la fel

Un studiu apărut în revista Plos One arată că, în cazul femeilor cu mulţi copii, celulele corpului rezistă mai bine în timp şi îmbătrânesc mai târziu decât media!

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea „Simon Fraser” din Canada, s-a desfăşurat într-o zonă rurală din Guatemala, unde locuieşte o populaţie numită Kaqchikel Mayan. 94 de femei au fost supuse unor examinări clinice şi alte analize în anul 2000 şi 13 ani mai târziu, în aceleaşi condiţii. Toate au avut copii în acest interval, în număr mai mult sau mai puţin mare. De asemenea, toate femeile şi-au născut copiii în mod natural.

Comparând rezultatele obţinute la interval de 13 ani, cercetătorii au observat că femeile cu mulţi copii aveau telomeri mai lungi decât celelalte. Telomerii se află la extremitatea cromozomilor fiecărei fiinţe umane şi cuprind toate informaţiile referitoare la ADN-ul fiecăruia. Aceştia au tendinţa să se scurteze odată cu vârsta, inflamarea şi stresul.

Telomerii mai lungi sunt un semn de longevitate, dar şi o dovadă a unei bune sănătăţi generale.

O posibilă explicaţie poate fi dată de faptul că femeile cu mulţi copii din acel sat din Guatemala sunt ajutate mult de ceilalţi membri ai comunităţii, ceea ce le face să îşi păstreze energia şi să se menţină sănătoase. Cu alte cuvinte, ajutorul dat în creşterea copiilor ar putea fi cheia longevităţii mamelor!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.