De ce fotbaliştii se căsătoresc atât de tineri?

De ce fotbaliştii se căsătoresc atât de tineri?

De la Sir Alex Ferguson la Guy Roux, trecând şi pe la Roberto Mancini, căsătoria este văzută ca o instituţie care are avantajele sale pe terenul de fotbal. Este simplu: un jucător căsătorit este un om ceva mai stabil. Michel Platini, Zidane, Pelé sau Neymar, toţi s-au însurat cu iubirea lor din adolescenţă. Atenţie, însă, fotbaliştii nu sunt mai feriţi de divorţ decât restul lumii!

Julian Jappert, director la Think Tank Sport şi Citoyenneté, s-a aplecat deja asupra acestei chestiuni împreună cu o serie de sociologi renumiţi. Interogat de Huffington Post, Jappert a adus în discuţie „suferinţa” îndurată de tinerii jucători de fotbal recrutaţi la 13 – 14 ani şi obligaţi să se înstrăineze geografic de familie pentru a se integra într-un centru de pregătire. „De foarte tineri, evoluează într-un mediu competitiv foarte greu de suportat departe de familie. Apoi, trec de barieră, încep să câştige mulţi bani. Au nevoie să se asigure, să-şi găsească stabilitate”, mai spune Jappert. Formarea unui cuplu cu o persoană pe care o cunosc de mult timp pare, deci, un lucru logic. Paternitatea este un element care urmează firesc!

Neurologul şi psihiatrul Boris Cyrulnik spune, la rândul său, că: „performanţele acestor tineri sunt direct legate de stabilitatea lor emoţională, ca în cazul oricărui alt om. Tinerii care trebuie să se despartă de familie pentru a merge la facultate prezintă la fel de multe riscuri de a avea rezultate proaste la învăţătură”.

Bazându-se pe practica de zi cu zi, Cyrulnik a desprins o altă concluzie interesantă. „Am remarcat că băieţii destabilizaţi, fără un proiect de viaţă, reuşesc să-şi găsească stabilitatea devenind părinţi de tineri. În aceste cazuri, paternitatea le oferă o bază reală de securitate, spre deosebire de ceilalţi tineri, pentru care paternitatea la o vârstă fragedă este un motiv de angoasă”, spune Cyrulnik.

Diferitele forme de angajament pe care le iau fotbaliştii tineri le permit acestora să progreseze pe terenul de fotbal. „Pot câştiga foarte mult în maturitate, atât ca bărbaţi, cât şi ca jucători”, explică Julian Jappert. În acelaşi timp, câştigă în responsabilitate pe teren.

Totodată, şi pentru public datele unei probleme se schimbă atunci când fotbalistul este căsătorit. „De câţiva ani, imaginea taţilor este revalorizată”, spune Boris Cyrulnik. Pe reţelele de socializare, în revistele pentru bărbaţi, în tribunele stadioanelor… nu mai căutăm doar ochii faimoaselor „neveste de fotbalişti”, ci şi pe cei ai copiilor lor…

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.