De ce ni se dezleagă şireturile singure?

De ce ni se dezleagă şireturile singure?

Un mister la fel de vechi ca şi pantofii a fost elucidat de oamenii de ştiinţă. Aceştia au arătat, pentru prima dată, de ce ni se dezleagă şireturile singure în timp ce ne deplasăm pe jos.

Odată ce nodul începe să se desfacă şireturile se dezleagă complet, fapt care ne obligă să ne aplecăm pentru a le lega la loc sau, mai rău, să fim victime ale unor accidente dintre care unele pot fi grave (pe net sunt publicate mai multe exemple în acest sens, precum cele cu un şofer care a ucis un motociclist după ce şiretul de la pantof a blocat pedala de acceleraţie, un copil târât de o scară rulantă sau un biciclist care plonjează peste ghidon în trafic, toate petrecute din aceeaşi cauză).

Nodurile de la şireturi se dezleagă în câteva secunde, de multe ori fără nici un semn prealabil”, remarcă inginerii specialişti în mecanică într-un studiu publicat în Proceedings British Journal of Royal Society. Totuşi, mecanismul acestui proces nu a fost studiat îndeaproape până la această cercetare recentă realizată de un trio de ingineri de la Universitatea Berkeley din California.

Studiind cu încetinitorul imaginile filmate cu un cercetător aflat pe o bandă de alergare, ei au identificat doua forţe distincte responsabile de dezlegarea şireturilor. Iniţial, şocul provenind de la impactul piciorului cu solul slăbeşte nodul, apoi balansarea tălpii face ca buclele să se desfacă. Cele două acţionează precum „o mână invizibilă, slăbind nodul şi apoi trăgând de capetele şireturilor până la desfacerea lor completă”, explică cercetătorii într-un comunicat emis odată cu publicarea studiului.

Alte cercetări au demonstrat că anumite tehnici de înnodare sunt mai eficiente în comparaţie cu altele pentru a preveni dezlegarea şireturilor, însă nici unul nu pare infailibil, iar acum oamenii de ştiinţă au explicat şi de ce.

Pentru a afla modul în care alergarea slăbea nodul şireturilor, cercetătorii au folosit un accelerometru şi au descoperit că forţa gravitaţională care a acţionat asupra şiretului era surprinzător de mare – până la 7 G. Spre comparaţie, cel mai puternic roller coaster din lume, Tower of Terror din Johannesburg, Africa de Sud, produce o forţă gravitaţională de 6,3 G.

Unul dintre cele mai vechi şireturi pentru încălţăminte datează din urmă cu circa 5.300 de ani şi a fost găsit asupra rămăşiţelor mumificate ale bărbatului cunoscut drept Ötzi, care a trăit la sfârşitul neoliticului.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.