De ce nu e bine să te cerți de Sfântul Ștefan

De ce nu e bine să te cerți de Sfântul Ștefan

Creștini-ortodocșii îl prăznuiesc pe 27 decembrie, în cea de-a treia zi a Crăciunului, pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi – din rândul evreilor eleniști – aleși de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac, pentru ca Apostolii să se poată dedica vestirii Cuvântului lui Dumnezeu. Datorită harului și înțelepciunii de care se învrednicise și a semnelor și minunilor cu care își însoțea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în fața Sinedriului, acuzându-l că hulește Legea și pe Moise. Ștefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos și că El este Mântuitorul cel așteptat și prezis de Profeți, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii și lipsa lor de credință.

Fiind condamnat la moarte, Ștefan a fost scos din cetate și ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creștin și mărturisitor al lui Hristos.

Tradiția creștină, după cum o mărturisește Legenda Aurea din secolul al XIII-lea, consemnează faptul că osemintele lui Ștefan au fost descoperite de un anume preot Lucian și îngropate de acesta în Biserica Sionului din Ierusalim, în anul 417 d.Hr. După aceasta, au fost duse de soția credincioasă a unui senator la Constantinopol, unde au vindecat-o pe Eudoxia, fiica posedată de duhuri rele a împăratului Teodosie. La inițiativa celei din urmă, osemintele lui Ștefan au fost duse la Roma, în anul 425 d.Hr., fiind depuse într-o criptă de la San Lorenzo.

Se spune că nu e bine să te cerţi sau să te porţi urât cu cineva în această zi. Cel ce nu va respecta această sărbătoare va fi pedepsit prin boli şi sărăcie.

Se spune că cei care au probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Acestea se fac dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, se ung cu miere şi se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele ce l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune. Împăcările sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.