De ce nu e bine să vă înlocuiţi contoarele clasice cu unele inteligente

De ce nu e bine să vă înlocuiţi contoarele clasice cu unele inteligente

Un articol, foarte bine documentat, publicat pe site-ul APC România arată care sunt riscurile la care vă expuneţi atunci când vreţi să vă înlocuiţi contorul clasic cu unul inteligent. Articolul vine cu exemple din ţările în care această schimbare s-a petrecut şi unde urmările au fost dintre cele mai catastrofale!

Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de Tranziţie Energetică: schimbarea tuturor contoarelor clasice de curent, gaz şi apă, cu contoare inteligente, care să poată transmite datele de consum la distanţă. Până în anul 2020, directivele europene prevăd instalarea acestor contoare inteligente în 80% din locuinţe. Această iniţiativă are ca stindard reducerea costurilor la factura electrică şi oferirea unui confort sporit consumatorilor europeni. În realitate, nu există niciun studiu concret care să demonstreze o economie reală pentru cetăţeni şi nicio evaluare a implicaţiilor sanitare ale acestei tehnologii.

Să aruncăm o privire în ţările unde s-a început mai demult instalarea acestor contoare: SUA, Canada, Franţa, Germania.

În jurnalul The New York Times, din 13 decembrie 2009, apare un articol consacrat debutului campaniei „Contorul inteligent” în America. În cadrul proiectului pilot, s-a oferit unui milion de persoane schimbarea gratuită a vechiului contor, dar numai 2,5% dintre aceştia au dorit să participe. Dintre cei 2,5%, 97% s-au declarat mulţumiţi, iar 70% au declarat că au făcut economii la consumul de energie electrică. Este foarte posibil ca reducerea consumului să fie datorată unor restricţii riguroase aplicate de participanţi doar pe durata testului, datorită unei co-interesări materiale. Să nu uităm aforismul: „Statisticile sunt fiinţe fragile, care la cea mai mică constrângere, declară tot ceea ce-ţi face plăcere să auzi”.

Ce s-a întâmplat însă printre cei 97,5% cărora li s-au instalat contoarele în lipsa acordului explicit sau chiar cu forţa?

Zeci de clienţi au depus plângere în localitatea Fresno din California. Domnul Leo Margosian, un poliţist la pensie, a declarat că a constatat după instalarea contorului inteligent un consum de 791 KWh în luna iulie, faţă de 236 KWh în luna iulie a anului anterior, deşi între timp izolase podul casei şi schimbase ferestrele! Doamna Keogh, după 26 de ani de facturi fără surprize, a trecut de la 43 dolari pe luna iulie anul trecut, la 66 dolari pe luna iulie actuală.

O mărturie foarte veridică a fost adusă în 2010 şi de un grup de studenţi în bioinginerie de la Facultatea Standford. Aceştia au constatat că cifrele consumului de energie au explodat din momentul instalării noului contor electric inteligent în apartamentul lor din campusul Menlo Park. Ca specialişti în domeniu, au hotărât să pună becuri economice şi să oprească orice consumator pe timpul absenţei din apartament. Şi totuşi, consumul a rămas neschimbat. Mai mult, la întoarcerea din vacanţa de Crăciun, au constatat că consumul a continuat să crească pe perioada vacanţei, ca şi cum nu ar fi fost absenţi. Au informat Compania PG&E despre această anomalie, dar nimeni nu a fost capabil să le dea o explicaţie, pe motiv că eroarea maximă poate fi doar de +/− 2%.

În acest context, studenţii de la Standford au hotărât să monitorizeze în paralel consumul de electricitate cu un alt aparat special, numit „The Energy Detective Electricity Monitor”, fabricat de aceeaşi companie PG&E. Diferenţa consta în faptul că acest aparat nu era legat la baza de date a companiei electrice, ci afişa consumul direct. Rezultatul obţinut i-a surprins chiar şi pe inginerii de la Standford: aparatul lor a măsurat un consum de 2,5 ori mai mic!

În faţa acestei evidenţe, compania PG&E a trimis de urgenţă trei tehnicieni care au descoperit imediat o justificare onorabilă: contorul inteligent înregistra consumul camerei vecine şi vice-versa! Purtătorul de cuvânt al PG&E, domnul Jeff Smith, a declarat: „Ne cerem scuze consumatorilor şi vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că situaţia va fi remediată”. Studenţii au primit o rambursare de 1.600 de dolari, dar au declarat că încă mai au multe semne de întrebare despre contoarele inteligente.

Din păcate, acesta nu a fost un caz izolat, căci compania PG&E recunoscuse deja oficial instalarea defectuoasă a peste 23.000 de contoare inteligente.

În Canada, în unele localităţi lucrurile au luat o turnură de gherilă urbană. Compania responsabilă, Hydro Quebec, instalează cu forţa aceste contoare, deşi proprietarii au transmis în scris furnizorului de electricitate refuzul lor. Pe 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 62.000 de clienţi care doresc reinstalarea vechilor contoare, iar alţi 100.000 şi-au instalat blindaje în jurul vechilor contoare, sau baricadează accesul la ele. S-au creat numeroase asociaţii care militează pentru păstrarea sau modernizarea contoarelor clasice, ca o alternativă mai puţin costisitoare şi poluantă.

Există o situaţie tensionată datorită instalării acestor contoare inteligente fără o dezbatere prealabilă la nivel naţional în privinţa implicaţiilor economice, sociale şi sanitare. Inspirat de aceste dezbateri socio-economice, regizorul şi producătorul Josh del Sol a realizat un documentar de succes intitulat „Take Back Your Power”, disponibil pe internet şi în limba română sub numele „Luaţi-vă energia înapoi”.

În Franţa, cunoscuta asociaţie de protecţie a consumatorului, UFC-QUE CHOISIR, a depus încă din 2012 o plângere la Consiliul de Stat pentru stoparea instalării generalizate a contoarelor inteligente, pe baza unor argumente care se aplică perfect şi României:

– Absenţa unei analize cost-beneficiu pentru bugetul consumatorului.

– Decizia de a generaliza instalarea contoarelor a fost luată fără ca proiectele pilot din teritoriu să furnizeze o evaluare reală a fiabilităţii acestor sisteme.

– Absenţa unei consultări publice cu privire la acceptarea costurilor şi riscurilor sanitare legate de implementarea contoarelor inteligente.

– Posibila comercializare a datelor confidenţiale legate de durata şi modul de utilizare a electricităţii la domiciliu.

Datorită actualelor presiuni ale mediului economico-financiar asupra politicului, astfel de contestaţii au puţine şanse de reuşită, dar asociaţiile franceze nu reduc deloc mobilizarea. Ele susţin că această tehnologie se implementează în marş forţat datorită presiunii financiare internaţionale a unor campanii de lobby industrial şi cu susţinerea furnizorilor locali de energie electrică.

Ajungem şi la Germania, care se dovedeşte iarăşi a fi cea mai realistă economie din Europa. Ministerul german al economiei a făcut apel la compania „Ernst & Young” care a întocmit un raport detaliat şi precis asupra costurilor necesare instalării acestor contoare inteligente. Acest raport, intitulat Baustein für die Energiewende: 7 Eckpunkte für das „Verordnungspaket Intelligente Netze“, demonstrează negru pe alb că efortul financiar necesar din partea statului şi al consumatorilor depăşeşte cu mult posibilele economii realizate de utilizatorii casnici. Ca atare, ministrul german a anunţat pe 9 februarie 2015 că doar consumatorilor industriali, precum şi locuinţelor casnice care depăşesc 6000 KWh pe an li se vor instala contoare inteligente. Întrucât în Germania media naţională a consumului de electricitate per domiciliu este de 3500 KWh, consumatorii nu vor avea practic de-a face cu aceste contoare „inteligente”. Nu mai ştiu oare germanii să aprecieze lucrurile inteligente? În plus, există şi o directivă U.E. din anul 2009, care impune ca cel puţin 80% dintre locuinţele particulare din ţările membre să fie echipate de „contoare inteligente”, ceea ce înseamnă că Germania îşi va atrage şi admonestările tehnocraţilor de la Bruxelles.

Ajungem şi în România, unde lucrurile au luat-o din start pe făgaşul obişnuit: Consiliul Concurenţei a trebuit să se autosesizeze în privinţa neregulilor apărute în organizarea licitaţiilor organizate de operatorii, aşa cum semnala „România Liberă” în articolul Suspiciuni de trucare a licitaţiilor pe piaţa contoarelor electrice şi echipamentelor conexe: „Suspectăm că aceste companii s-au înţeles şi şi-au împărţit contractele, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor organizate de operatorii de energie electrică”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. (4)

Cu preţuri între 100 şi 700 euro şi o ipotetică economie de maxim 650€ pe durata de viaţă de zece ani a „contorului inteligent”, toate investiţiile distribuitorilor de contoare inteligente, în jur de 1000 lei per locuinţă, se vor regăsi eşalonat în factura lunară a consumatorilor, pentru că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. şi asta la fiecare zece ani!

Ca simulacru de imparţialitate, ANRE a decis să amâne cu un an demararea introducerii efective, la nivelul întregii ţări, a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice. Între timp, pentru orice nouă locuinţă, permisul de branşare electrică necesită un contoar inteligent. În această junglă de interese, fiecare companie implicată are propria idee despre cum să ne pricopsească cu aceste inovaţii: profit să iasă!

La o analiză globală şi imparţială a acestei chestiuni nu se regăseşte nici un avantaj concret pentru consumator şi nici pentru statele respective. S-a ales calea unei investiţii importante în controlul de la distanţă a consumului casnic de electricitate, întrucât oferă distribuitorului de energie electrică mult dorita putere de a putea deconecta de la distanţă pe consumatorii în întârziere de plată. Pe măsură ce privatizările fărâmiţează tot mai mult sectorul energetic, cu zeci de societăţi căpuşe care se interpun în goana după un câştig rapid şi uşor, nu se întrevede pe viitor nici o toleranţă pentru o familie numeroasă, care din motive financiare nu-şi va plăti factura în ziua scadentă. Un simplu software o va deconecta în miezul nopţii, la ora 00.01, şi nu cred că temperatura de afară sau vârstă copiilor vor fi criterii luate în considerare de acel program informatic.

Implementarea contoarelor inteligente mai conţine un aspect delicat, pe care majoritatea consumatorilor îl ignoră. Datele despre durata şi orarul la care folosim iluminatul şi aparatele electrocasnice pot furniza un portret psihologic şi comportamental foarte interesant, pentru care unele companii de marketing sunt dispuse să plătească sume considerabile, spre beneficiul distribuitorului de energie electrică. De asemenea, aceste date pot fi colectate de anumite servicii de informaţii sau decriptate de hackeri. Un atac cibernetic asupra unui centru de coordonare a contoarelor inteligente poate permite unui hacker să arunce în întuneric un oraş întreg cu un simplu click.

Relevantă în acest sens este declaraţia lui James Clapper, şeful spionajului american, făcută în faţa Comisiei de Informaţii a Senatului american: „există astăzi posibilitatea să se obţină informaţii despre activităţile casnice ale cetăţenilor cu ajutorul aparatelor electrocasnice inteligente, conectate la internet”. „Dispozitivele acestea, create şi puse pe piaţă cu testări minime de securitate, precum şi o complexitate tot mai mare a reţelelor (de internet) ar putea provoca falii de vulnerabilitate în infrastructurile civile şi în sistemele guvernamentale americane. Evoluţia acestor tehnologii reprezintă o provocare la adresa apărării noastre cibernetice, însă creează şi noi oportunităţi de colectare a informaţiilor pentru propriile noastre agenţii de securitate”.

În concluzie, acest enorm efort financiar din partea statelor, şi respectiv al utilizatorilor, ar fi meritat un ţel mai nobil şi mai practic. Se încearcă însă cu orice preţ crearea unui monopol al distribuţiei energiei electrice, pentru a contracara proiectele inventatorilor independenţi, care apar cu tot mai multe inovaţii practice, ieftine, ecologice şi extrem de profitabile. Nume precum Gabriel Diaconu din Braşov, Ion Scripcaru din Uzunu, Gavrilaş Gabriel din Oneşti, sunt doar câteva exemple de inventatori care ar trebui sprijiniţi de autorităţile naţionale pentru o politică energetică independentă.

Înlocuirea contoarelor clasice cu contoare inteligente fără acordul consumatorilor constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora. Având în vedere experienţele neplăcute ale consumatorilor din SUA, Canada şi Franţa, precum şi decizia Germaniei cu privire la excluderea montării de contoare inteligente în locuinţele care nu depăşesc un consum de 6000 kw/an, Guvernul României şi ANRE ar trebui să găsească soluţii similare celor din Germania. Altfel, atât costurile înlocuirii contorului clasic cu cel inteligent, cât şi erorile date de contorul inteligent vor fi suportate de către consumatori.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România

Un comentariu la "De ce nu e bine să vă înlocuiţi contoarele clasice cu unele inteligente"

  1. Gheorghe Gigel   11/06/2016 at 8:50 am

    Articolul e preluat, dar e mult mai lizibil si clar decat la sursa. De asemenea, Dr. Costel Stanciu de la APC-Romania a facut o declaratie transanta impotriva acestor noi contoare. Din pacate, site-ul apc-romania.ro imi blocheaza computerul, folosind 100% resursele CPU. Eu am dat in judecata ANRE, pentru ca am constatat ca ei nici nu-si pun problema sa ceara operatorilor de retea sa satisfaca conditiile de protectie a sanatatii consumatorilor si mediului la radiatiile emise de aceste contoare. Am cerut anularea Ord. ANRE 145/2014 ca fiind nelegal, pentru ca e baza implementarii acestor sisteme la noi. Nefiind jurist si neapeland la un avocat am introdus actiunea la instanta de fond TMB si problema trebuie atacata la Curtea de Apel. Am aratat ca presedintele ANRE e in situatia de incompatibilitate si Raportul Curtii de Conturi a Romaniei pe 2011-2014 evidentiaza fraude de 2 miliarde EUR datorita activitatii defectuoase a ANRE.

    Răspunde

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.